Въвеждането на общи процесуални стандарти в ЕС ще доведе до повишаване на взаимното доверие сред съдебните системи на държавите-членки. То ще гарантира баланс на основните процесуални права при гражданскоправните спорове.

Това заяви евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев по време на заседание на Комисията по правни въпроси на Европейския парламент, съобщиха от ЕП.

Подобна стандартизация е от изключително значение и за осигуряването на по-добър достъп до правосъдие на европейските граждани и защитата на техните права, убеден е Радев. На заседанието на Комисията по правни въпроси на Европейския парламент, участва и комисарят по правосъдие и защита на потребителите Вера Юрова.

Като докладчик на ЕП относно създаване на минимални стандарти в гражданското производство, той запита комисар Юрова дали се предвижда конкретна законодателна инициатива в тази област, предвид изготвеното от евродепутатите предложение.

"Трябва да гарантираме на гражданите лесен достъп до правосъдие и бързи процедури", заяви в отговор Вера Юрова.

Докладът, изготвен от Емил Радев, съдържа предложение за директива, което набелязва важни стъпки в процеса на по-нататъшното хармонизиране и сближаване на системите за гражданско правосъдие на държавите-членки.