Европейските агенции, които се намират във Великобритания, трябва да бъдат релокализирани след излизането на страната от Съюза за нейна сметка. Разходите по преместването обаче трябва да се поемат от самата Великобритания

Тази позиция изрази евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков по време на пленарното заседание на Европейския парламент в Брюксел.

Пред две от стратегическите европейски агенции - Европейската агенция по лекарствата, която одобрява и следи за безопасността на лекарствата на европейския единен пазар, и Европейският банков орган, координиращ банковите правила в ЕС, стои въпросът как и къде да бъдат преместени след Брекзит.
Европейската комисия вече събира кандидатурите на заинтересованите страни.

В интерес на справедливия баланс между държавите членки приоритет трябва да имат тези, които в момента не приютяват нито една европейска децентрализирана агенция. Сред тях е и България.
Припомняме, че в интервю за News.bg евродепутатът Новаков предложи именно по време на председателството на Съвета на Европа България да поиска разполагането на своя територия на Европейската агенция по лекарствата.

"Преместването на агенциите може да се окаже сериозен разход за държавите членки, които освен да осигурят необходимата инфраструктура и условия за персонала, трябва да поемат и разходите по релокализирането. Справедливо е тази тежест да се поеме от Обединеното кралство и да бъде калкулирана в общите разходи по излизането, които дотук се равняват на близо 50 млрд. паунда.", казва Андрей Новаков

В същото време, само в агенцията за лекарствата работят над 900 души (50 от които да граждани на Обединеното Кралство) и повече от 20 европейски държави проявяват интерес към нея. Освен осигуряване на нови работни места в държавите членки, позиционирането на агенцията ще концентрира наука и иновации в тази област, както и свързани индустрии.