Европейските младежки столици подписаха меморандум за младежко участие. То е заложено като основен приоритет в политиката им с разгръщане на повече местни проекти, насочени към младите хора. Това съобщават от Сдружение "Варна - Европейска младежка столица 2017".

Кметове и представители на градове, носители на титлата, отправиха покана към местни лидери от цяла Европа да се присъединят към поставянето на младежкото участие като водещ приоритет в местната политика.

Най-голямата среща на млади европейски лидери се проведе с домакинството на Европейския младежки форум и Комитета на регионите в Брюксел.

Участниците призоваха градовете от цяла Европа да се присъединят към тях в това усилие и в другите цели, преследвани от Европейските младежки столици: възможности за участие на младите в процеса на бюджетиране, гражданско образование, развитие на местни младежки съвети, повишаване на средствата за създаване и развитие на младежки зони и ясно очертани възможности за включване на младежта в градското управление.

Участниците в срещата се обединиха около позицията, че младите хора трябва да бъдат включени в дебатите за бъдещето на Европа. Те се ангажираха да инициират нови, устойчиви инициативи, даващи възможност в този дебат да бъде чут и гласът на младите.

Меморандумът бе подписан от Торино (Италия), Брага (Португалия), Марибор (Словения), Солун (Гърция), Клуж-Напока (Румъния), Варна (България), Кашкаиш (Португалия) и Нови Сад (Сърбия). Тези градове ще работят съвместно като мрежа и заедно ще разгърнат инициативитв.

Варна бе представлявана от председателя на сдружение "Варна - Европейска младежка столица" Биляна Раева.