Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост /СЕСИС/ е актуализирала проучването на тема "Европейските граждани и интелектуалната собственост, възприятие, осъзнатост, поведение".

Изследването е представено пред Комисията по правни въпроси на Европейския парламент от изпълнителния директор на СЕСИС, Антонио Кампиньош.

За целите на проучването са взети над 26 000 интервюта от всички държави-членки на Европейския съюз. Проучването е второ по рода си, а първото е публикувано през 2013 г.

Целта е да се сравнят тенденциите в нагласите на европейските граждани относно спазването правата върху интелектуалната собственост. Основен фокус на това проучване е да даде представа доколко гражданите на ЕС са склонни да зачитат труда на творците, изобретателите и изпълнителите.

Към настоящия момент, мнозинството от потребителите в ЕС са съгласни, че творците и изобретателите заслужават да получат защита на правата им върху интелектуална собственост, както и да бъдат справедливо възнаградени за положения труд.

Този род изследвания отчитат склонността на анкетираните да заявят, че са на страната на закона, че зачитат правата на интелектуална собственост, но когато дойде време за предприемане на действия, обикновено потребителите правят точно обратното.

Тази констатация е особено вярна, когато потребителите са лишени от бързо достъпна легална алтернатива, предоставяща им достъп до съответната стока или услуга.