Европейски гражданско-процесуален кодекс. Това поиска българският евродепутат Емил Радев, ЕНП/ГЕРБ, който представи пред Комисията по правни въпроси свой доклад с препоръки към Европейската комисия за Общи минимални стандарти в гражданското производство на Европейския съюз.

"Въвеждането на общи процесуални стандарти на равнище на Съюза безспорно ще доведе до повишаване на взаимното доверие сред съдебните системи на ЕС и би гарантирало общо равновесие на равнище на ЕС на основните процесуални правила при гражданскоправните спорове", категоричен е той.

Дискусиите за хармонизиране на гражданския процес в Европейския съюз не са от вчера. Те стартираха преди две десетилетия с представянето на проучване за сближаване на разпоредбите при граждански процес на държавите членки (т. нар. Доклад Storme).

Като резултат от това Европейският съюз предприе мерки с цел сближаване на правилата в гражданското производство на държавите-членки. В момента обаче все още няма уеднаквени правила за гражданското производство в ЕС.

Европейският съюз работи върху общи минимални стандарти в наказателното производство и определен набор от подобни разпоредби вече съществуват в сферата на съдебното сътрудничество по наказателно правни въпроси. По-важното е, че тези мерки не се ограничават до трансгранични спорове, но по-скоро се прилагат хоризонтално при всички наказателни производства.

Гражданското производство е неразделно свързано с основното право на справедлив процес и ефективно средство за защита, гарантирани от чл. 47 на Хартата за основни права на Европейския съюз и от чл. 6 на Европейската конвенция за правата на човека. Ето защо, според доклада, на физическите лица трябва да се предостави правомощието да се позовават на тези права, където и да се намират в Съюза, както и да могат да отстояват тези права и да сезират съдилищата в други държави-членки толкова лесно, колкото и в своята държава-членка.

Докладът съдържа предложение за директива с конкретни препоръки за създаване на общи минимални стандарти в гражданското производство. Според Емил Радев минималните процесуални правила на ниво Европейски съюз могат да допринесат за модернизацията на националните производства, за равни условия на бизнеса, и за повишен икономически растеж чрез ефективни и ефикасни съдебни системи, като се улесни достъпа на гражданите на Европейския съюз до правосъдие.

Участие в дебата взеха Диана Уолис, бивш евродепутат и настоящ директор на Института по европейско право, представители на Европейската комисия, Мади Делво от Групата на социалистите и демократите и други членове на Европейския парламент. Те приветстваха текста и благодариха на докладчика за огромната работа по доклада. Емил Радев подчерта, че това предложение трябва да се разглежда като първа стъпка в процеса на по-нататъшна хармонизация и сближаване на системите на гражданското правосъдие на държавите членки и на създаването, в по-дългосрочен план, на Европейски гражданско-процесуален кодекс.