Евродепутатът Андрей Ковачев призова политическият вакуум в страните от Западните Балкани да бъде запълнен от други геополитически играчи.

Според Андрей Ковачев в Западните Балкани се е образувал политически вакуум, който позволява на Русия да засили геополитическото си присъствие. Това е станало възможно заради вътрешните проблеми на ЕС в последните две години и изолационизма на новия американски президент. Всичко това поставя под съмнение евроатлантическата ориентация на България, посочва Ковачев.

В речта си като докладчик за групата на ЕНП по Доклада за Черна гора 2016, Ковачев коментира, че "корупцията, зависимите медии и неефективните съдебни системи в редица страни в региона, позволяват на определени лидери да нагнетяват напрежение чрез националистическо говорене и междуетническо противопоставяне, като се представят за "спасители на нацията".

Според него в този "балкански вакуум" могат да се зародят много опасни националистически течения и искри като референдума в Република Сръбска, инцидента с влака Белград-Митровица, опита за преврат в Черна гора и други. Тези проблеми въобще не са безобидни, предупреждава той.

Андрей Ковачев призова ЕС да обърне внимание на ситуацията в Западните Балкани. Той смята, че трябва да има ясни сигнали до страните в региона, че за тях има европейска перспектива с конкретна времева рамка. Според него е важно и да се ограничи националистическа реторика, антидемократичните злоупотреби и корупцията, както и да продължат реформите в различните сектори.

"В тази връзка, не по-малко важно е да продължим с подкрепата на евроатлантическата интеграция на Западните Балкани, тъй като това е от ключово значение за стабилността и напредъка в региона и извън него", допълни Ковачев.

Евродепутатът отбеляза и видимия напредък на Черна гора. Държавата към момента преговаря по 26 и е затворила две предприсъединителни глави. Това поставя държавата най-напред в процеса на присъединяване към ЕС от Западните Балкани. "Приветствам посоката на Черна гора да остане по пътя на евроатлантическото развитие, което е в полза, както на гражданите, така и на целия регион", каза Ковачев.

По-късно през деня евродепутатите приветстваха огромния напредък в преговорния процес за членството на Черна гора в ЕС, която оглавява списъка на най-напредналите страни в това отношение, но отбелязаха, че корупцията и организираната престъпност остават сериозен проблем. Евродепутатите приветстват факта, че са отворени 26 преговорни глави и две са затворени. Те призовават Съвета "да ускори преговорите" през 2017 г., а Черна гора да засили темпа на реформи.

В допълнение към това корупцията, организираната престъпност и опитите за ограничаване на свободата на медиите остават области на сериозно безпокойство, се казва в резолюция, която беше приета с 471 гласа "за" срещу 98 "против", с 41 "въздържал се".

Евродепутатите отбелязаха също и опитите на Русия да повлияе върху развитието на Черна гора, която преследва евроатлантическата интеграция.

Членовете на ЕП изразяват загриженост относно обвиненията в опити на Русия да повлияе на Черна гора и дестабилизира Западните Балкани, както се вижда от усилията за дискредитиране на изборите през октомври 2016 г. Те призовават върховния представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини да следи отблизо текущите разследвания по обвинения в опит за държавен преврат.