От съществено значение за Групата на ЕНП в Европейския парламент е да потвърдим принципа на равенство между мъжете и жените като крайъгълен камък на нашата политическа дейност. Това заяви зам.-председателят на Групата на ЕНП Мария Габриел при откриването на конференция "Евро-средиземноморското сътрудничество на жените".

Конференцията бе организирана от Работната група на ЕНП в Европейския парламент в навечерието на Международния ден на жената. Тя бе председателствана от българския евродепутат Мария Габриел, съобщиха от кабинета й.

По думите на Габриел жените са движеща сила за социална промяна. Целта на конференцията е да се изведат интересите им по-високо в дневния ред на Европейския парламент и в целия Средиземноморски регион.

Във форума участваха жени-лидери, активисти за човешките права, бизнесдами и представители на гражданското общество от страните от Средиземноморския регион Мароко, Алжир, Тунис, Йордания, Ливан, Египет и Палестина. Конференцията е израз и продължение на ангажимента на Групата на ЕНП за насърчаване на правата на жените и равенството между половете.

Мария Габриел обобщи, че жените участват активно в устойчивото икономическо и социално развитие и оказват подкрепа в отстояване на правата на човека. Тя подчерта, че групата на ЕНП е решена да продължи да работи за намаляване на различията между мъжете и жените от двете страни на Средиземно море.

По време на форума бяха очертани възможностите за съвместни действия между Европа и Средиземноморския регион за преодоляване на нарастващите предизвикателства.

Жените от средиземноморските държави споделиха опит относно ситуацията с правата на жените и тяхната роля в региона. Значението на жените като ключови участници в провеждането на приобщаващи политики, насочени към укрепването на стабилен и проспериращ евро-средиземноморски регион бе изведено на дневен ред, допълват от кабинета на Мария Габриел.