С оглед възстановяването на икономиката, което се наблюдава през последните месеци и очакванията за икономически растеж в следващите години в цяла Европа, в това число и България, е напълно реалистично минималната работна заплата да достигне 1200 лева до 2025 г.

Това заяви председателят на КНСБ Пламен Димитров. В сряда синдикатите и работодателите проведоха среща с представители на партия ГЕРБ в рамките на серия от срещи с основните политически сили, имащи шанс да влязат в следващия парламент.

"Очакваме ръстът на брутния вътрешен продукт с около 4-5% на годишна база, като така да достигне нива от 150-160 млрд. лева след 4 години", каза още Димитров. Очакванията на синдикатите що се отнася до средната работна заплата, са тя да се покачи до 2400 лева в края на въпросния период.

КНСБ настоява за ускорен ръст на заплатите с над 12%

КНСБ настоява за ускорен ръст на заплатите с над 12%

Те настояват и за ежегодно увеличение с минимум 10%на възнагражденията

По думите на президента на КНСБ при хипотезата, че нивата на заплащане достигнат тези нива, ще престанат да съществуват т.нар. "работещи бедни", като всеки, дори и с минимална заплата, би могъл да покрива относително нормален стандарт. "Така ще се реализира слоганът, че трудът вади от капана на бедността", заяви Димитров.

Въвеждането на необлагаем минимум, повишаване на разходите в социалната сфера, средна пенсия от 865 лева и минимална такава от 500 лева са сред другите искания на синдикалната организация.

Бизнесът настоява за по-бързо влизане в еврозоната, подобряване на бизнес средата, реформи в редица сектори, най-вече в енергетиката, фокус върху финансовите пазари, каза на свой ред Добрин Иванов от АИКБ.

Напълно реалистично е да има значително повишение на нивата на работната заплата в следващите 4 години, съгласиха се със синдикатите представителите на бившите управляващи от ГЕРБ. По думите на Деница Сачева в програмата на ГЕРБ е залегнало повишаване на минималната работна заплата до 1000 лева към 2025 година, като средните нива на заплащане от своя страна достигнат 2000 лева. 600 лева пък щяла да бъде средната пенсия.

Проблемът към момента бил популизмът и това, че другите партии нямат конкретни приоритети освен политически рейтинг, каза от своя страна бившият вицепремиер Томислав Дончев.

"Става ми тъжно, защо такъв експертен разговор не може да бъде воден в парламента между политическите партии", каза той. "Свършили сме куп добри неща, които не могат да бъдат изчегъртани. Нито работниците, нито работодателите имат нужда от популизъм", добави Дончев.

Емил Хърсев: Минимална заплата от 1200 лв. и пенсия от 700 лв. са възможни

Емил Хърсев: Минимална заплата от 1200 лв. и пенсия от 700 лв. са възможни

Да не гледаме на държавата като на майка-хранителка...