Минимална работна заплата от 1200 лв. и пенсия от 700 лв. са оптимистични, но не невъзможни, прогнозира финансистът доц. Емил Хърсев пред Bulgaria ON AIR.

"Ако имаме ръст от 10-12%, можем да имаме 1200 лв. минимална заплата и 700 лв. пенсия. Заплатите при нас са по-ниски и ако българският работодател не доближи заплатите до тези в Европа, губи служители. Затова и растат заплатите във всички сектори, докато не достигнем сравнение с Европа." - заяви той в предаването "Денят ON AIR".

КНСБ слага 2450 лева средна работна заплата на обсъждане преди изборите

КНСБ слага 2450 лева средна работна заплата на обсъждане преди изборите

В последните 7-8 години има движение при нетната работна заплата

По думите му, щом се увеличат възнагражденията, ще се увеличат и вноските по фондовете, откъдето ще дойдат парите за по-високи пенсии.

"Това е оптимистично за работещите, но е популизъм да се използва прогноза за следващите 6 години. Всички партии предлагат намаляване на данъчната тежест, но България се нуждае от увеличаване и след изборите те ще го направят." - отбеляза финансистът.

Той коментира и ситуацията с COVID-кризата.

"Увеличението на заболеваемостта започна от връщането на занятията в училищата. Нямаме нищо, което да ни дава да прогнозираме фалити на сектори. Транспорт, заведения - те страдат най-много. Oстаналите сектори, които не бяха затваряни, се държат прилично и дори показват ръст." - констатира финансистът.

По думите му, държавата е помогнала, но "такава помощ не е никога достатъчна, докато човек няма възможност да работи".

Николай Василев: Не трябва заради здравната криза да се правят големи държавни разходи

Николай Василев: Не трябва заради здравната криза да се правят големи държавни разходи

Когато правителството скромно подкрепя засегнатия бизнес, е добрият вариант

"Помощи от 2 до 3 процента от БВП няма как да компенсират едно затваряне на отрасли, които произвеждат 12%. Те подпомагат за запазване на работните места, а не на бизнеса." - подчерта доц. Хърсев.

"Не мисля, че на държавата трябва да се гледа като майка хранителка, която да осигури прехраната на всеки", добави той.