Вариантът, в който правителството скромно подкрепя засегнатия бизнес, е добрият вариант. Това заяви бившият икономически министър Николай Василев пред БиТиВи.

Василев е категоричен, че не трябва заради здравната криза да се правят големи държавни разходи. За цялата пандемия ако са 2-3 млрд. лева подкрепата за бизнеса, аз подкрепям този вариант. Против съм вариантите, които лансираха 5-10-20-30 млрд. лева, които, ако зависеше (от тях) щяха да ги изхарчат още миналата пролет.

От НОИ отчитат изплатени над 807,3 млн. лв. по мярката 60/40

От НОИ отчитат изплатени над 807,3 млн. лв. по мярката 60/40

Работодателите ежемесечно подават заявления за помощ

Пандемията щеше ли да приключи миналото лято, запита реторично Василев. Според него в ресторантьорския бранш средната заплата е малко над 700 лева. В такъв случай защо хората са недоволни и протестират заради 720 лева, които получават на месец като помощ в момента, запита Василев без да отчита, че мнозина не са получили нито лев от тези помощи.

"Ако те са получавали официално 700 и няколко лева работейки, тази година, ако си стоят вкъщи и гледат телевизия, получават 720 лева. Ако са получавали 2000 лева, обаче, а са се осигурявали на 700, това е друг проблем", каза Василев.

Удължават мярката 60/40 до септември 2021 г.
Обновена

Удължават мярката 60/40 до септември 2021 г.

От 1 януари въвеждат и помощта от 75/0 за затворените бизнеси

Също така почти не съм видял някой по медиите да каже: "Благодаря" на другата половина от икономиката, която работи и не се оплаква и благодарение на тях бюджетните приходи не са лоши и някой може да си позволи да дава 720 лева, обясни бившият министър на икономиката.

Държавите, които харчиха най-много пари в началото на пандемията, не спасиха по-добре икономиката си, смята Николай Василев.

БСК вижда дискриминация при компенсациите за бизнеса

БСК вижда дискриминация при компенсациите за бизнеса

От Камарата настояват за равнопоставеност на фирмите при отпускането на помощи