Равнопоставеност на предприятията при отпускането на помощ за месеците, в които са затворени заради пандемията. За това настоява Българската стопанска камара, съобщава БНР.

Тя е изпратила своето становище относно промените в Закона за мерките и действията при извънредно положение до председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова.

БСК е на мнение, че микро, малките и средни предприятия, които са учредени през миналата година, са поставени в дискриминационно отношение спрямо тези, които са работили през 2019 г.

Сегашната формулировка на текстовете гласи, че предприятията, учредени през 2020 г., имат право на помощ въз основа на оборота им от един месец, докато при останалите това важи за месеците от съответния период на миналата година.

Бизнесът не иска помощи, бизнесът иска да работи

Бизнесът не иска помощи, бизнесът иска да работи

Работодателите представиха приоритетите си за 2021 г.

По този начин, ако едно предприятие, регистрирано през 2020 г., е имало месечен оборот от 50 000 лева, то има право на компенсация от 20% - т.е. 10 000 лева, поясняват от Камарата и допълват, че ако друго предприятие за три месеца през 2019 г., когато първото не е било учредено, е направило оборот от 50 000 лева, или сумарно 150 000 лева за трите месеца, неговата компенсация е 30 000 лева.

От БСК настояват текстовете в закона да се редактират така, че да не създават дискриминационни условия при компенсирането на бизнеса в пандемията.

Оставката на Деница Сачева искат работници от затворени бизнеси заради пандемията

Оставката на Деница Сачева искат работници от затворени бизнеси заради пандемията

Протестът е пред сградата на Министерския съвет