Бизнесът представи приоритетите си за 2021. Първи национален приоритет за бизнеса е приемане на страната в ОИСР. Това обяви на пресконференция Васил Велев, председател на АИКБ. Приоритет остава Шенгенското пространство и членството ни в Еврозоната.

Бизнесът не иска да получава помощи, той иска да работи, заяви Велев по темата за разхлабването на мерките. Основателно е нетърпението на работодателите, че не се разхлабват мерките.

Според председателя на БСК Радосвет Радев не е имало нито бизнес, нито среда. Цветан Симеонов коментира бизнесът подкрепя разхлабването на мерките и посочи, че по Нова година е имало леко отпускане, а драстичен скок на заболелите не е имало. Това беше чудовищна година, сподели той. Месец с месец не са си приличали, по думите му. 89% от бизнеса вижда влошаване на бизнес климата заради коронавируса. 70% са влошили икономическите си показатели. Влошаване на бизнес климата се дължи и на влошената работа на институциите. Проблемите, по думите на Радев, идват и от некадърни закони. 56% от фирмите отказват всякакви инвестиции, коментира той. Бизнесът иска да се запази настоящата данъчна система. Радосвет Радев се притеснява от лавина от несъстоятелност. Социалните разходи са повече, отколкото трябва, според него. Ситуацията ни хванала по бели гащи, защото не се и завършило електронното управление. Борбата с картелите и монополите остава приоритет за бизнеса.

Фитнеси, молове и зали за спорт отварят от началото на февруари

Фитнеси, молове и зали за спорт отварят от началото на февруари

В страната вече ще се влиза само със задължителен PCR тест

Кирил Домусчиев, председател на КРИБ посочи, че и тази година енергетиката остава акцент в работата на бизнеса. Миналата година не е постигнат напредък в реформата в енергетиката. Трябва спешно да се изготви и подпише Национално споразумение за осигуряване на ликвидност на пазара през сегмент "Ден напред", смята той. Много е важно приемането на балансирана национална енергийна стратегия, каза още Домусчиев. Друга важна стъпка е осигуряване на свързаност, пазарни обединения на пазар "Ден напред" с цел постигане на оптимално ценово балансиране на цените на електроенергията, смята още председателят на КРИБ. Освен това в сектора трябва да се изработи и нотифицира пред ЕК механизъм за провеждане на търгове за капацитети.

Оставката на Деница Сачева искат работници от затворени бизнеси заради пандемията

Оставката на Деница Сачева искат работници от затворени бизнеси заради пандемията

Протестът е пред сградата на Министерския съвет

Трябва да се изготви и национална програма за преобразуване на комплекс "Марица-Изток", каза Кирил Домусчиев. Трябва също така да се повиши капацитетът на КЕВР за разследване и санкциониране на пазарни злоупотреби и пазарна концентрация. Цветан Симеонов от БТПП иска разработване на национална програма за заселване в България на граждани с български произход от трети страни. Освен това бизнесът настоява за задържане на българите, завърнали се у нас заради пандемията. Затова обаче трябва да им се създадат нужните условия.