Националният оперативен щаб препоръча постепенно разхлабване на противоепидемичните мерки у нас.

На работното съвещание, което премиерът свика в Министерския съвет с представители на НОЩ, ваксинационния щаб и министри от щаба мотивираха препоръката си с данните, че в момента България се намира в много добро положение - заради предприетите мерки заболеваемостта на 14-дневна база е под 100 на 100 000 души и сме една от четирите европейски държави извън червената зона. Притеснително било обаче разпространението на новия вариант на COVID-19, който вече е и у нас.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов заяви, че днес ще бъде издадена заповед за влизане в страната на всички граждани, идващи от трети страни и от Европейския съюз, със задължително влизане у нас с PCR тест. Целта е да се повиши сигурността на българите относно внасянето на новия вариант на коронавируса в страната.

На заседанието беше потвърдено решението от 4 февруари да се възобнови присъственото обучение на учениците от 5 до 12 клас по строго определен ред. От началото на февруари отново ще заработят залите за фитнес, спорт, танци и за културни мероприятия, както и магазините в големите търговски центрове.

Премиерът Бойко Борисов разпореди на здравния министър да проведе среща с представителите на ресторантите, заведенията и нощните клубове и отново да обсъдят възможни варианти за тяхното функциониране.

Ангелов не отстъпва: Ресторантите и моловете отварят най-рано на 18 февруари

Ангелов не отстъпва: Ресторантите и моловете отварят най-рано на 18 февруари

Последни ще отворят нощните заведения

"Нека все пак си спомнят, че преди един месец имаше хора, които починаха в линейки, обикаляйки. Нямаше легла в болниците, имаше хора, които прекараха много тежко и се бореха за легла", напомни минстър-председателят и подчерта, че с предприетите мерки това е било спряно в рамките на седмици. По думи на Борисов, ако заведенията заработят отново сега, при повишаване на броя на заразените с коронавирус, отново ще трябва да бъдат затворени и в такъв случай държавата по-трудно ще може да изплаща помощ, защото пак ще са необходими нотификации за това.

Относно изпълнението на ваксинационния план Ангелов докладва, че до момента над 26 000 души са имунизирани, като на 4610 вече е поставена и втората доза от ваксината. В някои области на страната ще започне ваксинирането на учителите. Подготвят се и списъците с желаещите да се ваксинират и от третата ваза на ваксинационния план.

Здравният министър посочи, че най-много 3-4 дни след пристигането на ваксината се поставят половината от количествата, а другата половина се пази за след 21 дни, за втората доза. При тези разклатени доставки ние не рискуваме здравето на хората, категоричен беше премиерът.

Разхлабването на мерките е под условие за готовност от ново затягане

Разхлабването на мерките е под условие за готовност от ново затягане

Ресторантите да работят до 22.30 часа с 50% капацитет, предлага Борисов

Изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов съобщи, че днес у нас са пристигнали над 14 000 дози ваксини, които веднага ще започнат да бъдат поставяни, а от следващата седмица доставките ще бъдат на седмична база. Предстои да стане ясно и решението на Европейската агенция по лекарствата за третата ваксина. Ако тя бъде одобрена, ще може да се доставя още от следващия месец. Кирилов докладва и че има достатъчно количества Ремдесивир, както и медицински кислород.

От своя страна председателят на Националният оперативен щаб и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски и директорът на "Пирогов" Асен Балтов съобщиха, че в ръководените от тях лечебни заведения намалява броят на хоспитализираните пациенти и на настанените в реанимация.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на щаба Тодор Кантарджиев пък отбеляза, че няма медицински доказателства, че новият вариант на коронавируса минава по-тежко. Със сигурност обаче е по-заразен.

Припомняме, миналата седмица ресторантьорите заявиха, че дават срок до края на седмицата за решение в тяхна полза. Те настояват да отворят от 1 февруари, в противен случай са готови на протести.

Оставката на Деница Сачева искат работници от затворени бизнеси заради пандемията

Оставката на Деница Сачева искат работници от затворени бизнеси заради пандемията

Протестът е пред сградата на Министерския съвет

Здравният министър Костадин Ангелов не беше положително настроен по отношение на исканията заведенията да отворят и заяви, че за да има хора, които да ходят в заведенията, те трябва да са живи и здрави. От думите на премиера Борисов преди това стана ясно, че и да има разхлабване на мерки от 1 февруари, това е с условието, че затягане може да има във всеки един момент.

Заради отказа на управляващите ресторантьорите се заканиха, че на 27 януари ще организират протест-дискотека пред Министерския съвет.

Вчера представители на неработещи бизнеси пък поискаха оставката на социалния министър Деница Сачева заради противоепидемичните мерки.

Със стиснат юмрук заведенията се стягат за протест
Обновена

Със стиснат юмрук заведенията се стягат за протест

Той ще е под надслов "Марш към Свободата"