Разхлабване на противоепидемичните мерки в определени сектори и бизнеси обсъди премиерът Бойко Борисов с членове на правителството и представители на Националния оперативен щаб.

Окончателното решение за отпускането на мерките ще бъде докладвано на министър-председателя в четвъртък. В случай на отбелязване на нов ръст на заболеваемостта и сериозен натиск върху лечебните заведения обаче ограниченията ще бъдат преосмислени и отново затегнати.

Трайните тенденции със справянето със заболеваемостта от коронавирус позволяват на 4 февруари, от началото на втория учебен срок, по определена схема да бъде възстановено присъственото обучение на ученици от 5 до 12 клас. Борисов настоя да бъде изготвен план, по който да бъдат върнати в клас учениците по схема, определена от министъра на образованието и от министъра на здравеопазването.

Деница Сачева: Обмислят постепенно разхлабване на мерките в страната

Деница Сачева: Обмислят постепенно разхлабване на мерките в страната

За моловете рестрикциите ще продължат още малко

Според него разхлабването на мерките за фитнесите и спорта трябва да се въвежда паралелно с възстановяването на присъствените занимания в училищата.

Премиерът настоя и да се определи дали има възможност ресторантите да работят с капацитет от 50% до 22.30 часа вечерта. Той поиска да се помисли и магазините в моловете да могат да работят при ясно определен компромисен начин, но без местата, на които се събират много хора - заведенията за хранене и детските кътове.

Заведенията и дискотеките не са приоритет за Ангелов

Заведенията и дискотеките не са приоритет за Ангелов

Предстои среща на Ангелов и Сачева

По негови думи настоящите мерки са доказали, че чрез тях се намалява натискът върху болниците и се спасяват човешки животи. При актуализирането на ограниченията ще се водим от това как се движи заболеваемостта, категоричен бе Борисов.

От своя страна председателят на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски обърна внимание, че почти всяка пета положителна проба за коронавирус е съмнителна за новия вариант на коронавируса, който е много по-заразен.

Здравният министър докладва, че ситуацията в страната е нормална, броят на новите случаи е 570. Отчита се леко покачване на процента на новозаболели с приблизително с 1%, като новоприетите в болница са 86. Според него е било правилно решението от получените в страната ваксини да бъдат поставени само половината от тях като се запази останалото количество за втората доза, тъй като в момента се наблюдава забавяне на поръчаните от Европейската комисия ваксини за държавите членки заради производители.

Отлагат ваксинацията на учителите заради намалената доставка на ваксини

Отлагат ваксинацията на учителите заради намалената доставка на ваксини

Това съобщи здравният министър в Бургас