Създадена е организация за ваксинирането на учителите, но то най-вероятно няма да започне тази седмица, а ще се отложи за известно време. Това съобщи в Бургас здравният министър д-р Костадин Ангелов, цитиран от "24 часа".

Причината е намалената доставка на ваксини, която страната ни получи.

По данни на министъра повече от 30% от преподавателите в Бургаска област искат да се ваксинират, а в социалните домове те са близо 40%.

Той определи като изключително добра организацията, създадена в региона, и поздрави директора на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров, който отговаря за т.нар. шести регион по националния план за ваксинация, обхващащ областите Бургас, Сливен и Ямбол.

В края на януари започва масовото тестване на учителите преди ваксинацията

В края на януари започва масовото тестване на учителите преди ваксинацията

Това обяви здравният министър Костадин Ангелов

По думи на Ангелов желаещите да се ваксинират в трите области са повече от средното за страната, като Бургаска област стои много добре в сравнение с останалите.

От своя страна д-р Паздеров обясни, че първо трябва да се приключи с ваксинацията на медиците на първа линия и се изчаква разпределението между Сливен и Ямбол. Той посочи, че ако има достатъчно от ваксината, може да се започне успоредно с ваксиниране и на учители.

Едва 21% от учителите искат да се ваксинират

Едва 21% от учителите искат да се ваксинират

Темповете на ваксинация у нас били като в Германия

Здравният министър поясни, че ситуацията е различна в отделните области - някъде учителите ще се ваксинират в РЗИ-та, а другаде мобилни екипи ще ходят на място. В домовете за възрастни хора ваксинирането ще се извършва основно от мобилни екипи.

Относно това дали се обсъжда вариант за отваряне на заведенията Ангелов подчерта, че коронавирусът е пренаредил приоритетите и те са здравеопазването, образованието и спорта. След тях са всички останали, в това число заведения и хотели.

Нека няма сърдити, не е време за емоции, а за разум, призова министърът и напомни, че над 2 милиона души са загинали в целия свят.

Учителите не са срещу ваксините, но искат време за размисъл

Учителите не са срещу ваксините, но искат време за размисъл

Юлиян Петров: Ако пресолим манджата, ще стигнем до нежелани ефекти