Фармацевтичният гигант Pfizer установи, че суровините, използвани в ранните етапи за направата на ваксината, не отговарят на необходимите стандарти. През ноември служителите на компанията заявиха, че тя планира да намали двойно предвидените доставки на ваксини срещу Сovid-19 тази година. Решението подчерта предизвикателствата, пред които са изправени фармацевтичните компании при бързото адаптиране на веригите за доставка, за да отговорят на голямото търсене, коментира американското издание The Wall Street Jornal

Въпреки това, както първоначално беше планирано, компанията очаква да произведе над милиард дози от ваксината си през 2021 година. Pfizer и неговият германски партньор BioNTech се надяваха да доставят 100 милиона дози от ваксината си до края на тази година, но на 9 ноември те обявиха намаляване с 50 милиона дози. В сряда, 2 декември, Обединеното кралство одобри ваксината, ставайки първата западна държава, която започна да ваксинира населението. Американската агенция за храните и лекарствата (FDA) също тества тази двуфазна ваксина и може да я одобри още през декември. Това ще позволи ваксинацията в САЩ да започне преди края на 2020 г. Американският регулатор също тества ваксина, разработена от Moderna в Кеймбридж, Масачузетс, която може да започне да се доставя преди Коледа. Плановете на Pfizer да достави 100 милиона дози ваксина остават в сила до средата на ноември. Тогава вече беше ясно, че проблемите на веригата за доставки са твърде сериозни, за да се постигне тази цел.

Кралица Елизабет ще получи ваксината срещу COVID-19 до седмици

Кралица Елизабет ще получи ваксината срещу COVID-19 до седмици

На Острова се готвят за ваксинация

На 9 ноември Pfizer обяви, че нейната ваксина, разработена с BioNTech, е била над 90% ефективна. В същото изявление се казва, че компанията очаква да "произведе до 50 милиона дози през 2020 г. и до 1,3 милиарда дози през 2021 г.". В сравнение с първоначалните планове, цифрите за 2020 г. са значително намалени. "Закъсняхме. Първите няколко партиди суровини не отговаряха на стандартите. Решихме този проблем, но няма да имаме достатъчно време да изпълним плана за тази година ", каза източник, пряко ангажиран с производството на тази ваксина. Представителите на Pfizer не уточниха какъв вид суровини не са достатъчни за увеличаване на производството. Обикновено става дума за антивирусни вещества, антисептични течности, стерилна вода и елементи от ДНК на самия вирус. ДНК елементите на вируса не могат да причинят сериозни симптоми, но те карат човешкото тяло да произвежда антитела.

Започнахме да създаваме нашата верига за доставки на компоненти през март, когато ваксината все още се развиваше. Това е напълно безпрецедентно ", каза източникът, споменат погоре. Pfizer и BioNtech все още планират да произведат 1,3 милиарда ваксини през 2021 г., а разликата в дозите от 50 милиона ваксини тази година ще бъде компенсирана по-късно, когато производството тръгне с пълен капацитет. Одобрението от Обединеното кралство за ваксината е крайъгълен камък в усилията да се превърнат обещаващите нови технологии в общодостъпна ваксина за рекордно кратко време. Обединеното кралство е поръчало 40 милиона дози от ваксината. Те ще бъдат достатъчни, за да ваксинират 20 милиона души. През ноември правителството заяви, че може да получи 10 милиона дози до края на годината, но се очаква да достави само 4-5 милиона дози.

Меркел обеща финансова подкрепа за германския бизнес през 2021 г. и скорошна ваксина

Меркел обеща финансова подкрепа за германския бизнес през 2021 г. и скорошна ваксина

"Ще победим вируса стъпка по стъпка, но да сме реалисти, няма да е за няколко месеца"

Министърът на здравеопазването на Обединеното кралство Мат Ханкок заяви, че ваксинациите ще бъдат направени веднага след като дозите бъдат произведени в белгийската фабрика на Pfizer . По думите му през следващите дни ще бъдат направени около 800 хиляди ваксинации и още "няколко милиона" през декември. Американското правителство вече е направило поръчка за 100 милиона дози ваксини а от Pfizer запазвайки си правото да закупи допълнителни 500 милиона дози. Европейският съюз е поръчал 200 милиона дози с възможност за закупуване на още 100 милиона дози Япония е поръчала 120 милиона дози Страните в Южна Америка.