В края на януари започва масово тестване на учителите преди ваксинацията против Covid-19.

Това заяви във Велико Търново здравният министър проф. Костадин Ангелов, цитиран от БНР.

Все още има неясноти около предстоящата ваксинация в домовете за дементноболни и хора с умствена изостаналост.

Регионалните здравни инспекции ще организират ваксинирането на учителите, като вариантите са два - или на място в училище, или в сега действащите имунизационни кабинети, посочи Ангелов и уточни, че преди това ще е тестването.

"От 25 януари започва масовото тестване на българските учители. Не се предвижда включване на антителните тестове в регистъра, който е за Covid-19", поясни той.

Едва 21% от учителите искат да се ваксинират

Едва 21% от учителите искат да се ваксинират

Темповете на ваксинация у нас били като в Германия

По повод опасенията на ръководствата на домовете за болни с деменция и за хора с умствена изостаналост за тежките придружаващи заболявания на потребителите, което би осуетило ваксинацията, министър Ангелов заяви:

"Завъртяха се в медиите няколко твърдения, че ваксината основното ѝ противопоказание са придружаващи заболявания. Няма такова противопоказание. Хората, които са в тези домове, могат да бъдат ваксинирани".

Учителите не са срещу ваксините, но искат време за размисъл

Учителите не са срещу ваксините, но искат време за размисъл

Юлиян Петров: Ако пресолим манджата, ще стигнем до нежелани ефекти

Предстои Здравното и Социалното министерство да дадат допълнителни указания за информираното съгласие при имунизация за пациентите с ментални проблеми.

По повод предстоящия национален протест на танцовите школи с настояване да бъдат отворени за работа, министър Ангелов посочи, че на този етап приоритет са учениците и плановите операции.