14 040 дози - поредната пратка от ваксините на "Пфайзер", пристигнаха на летище "София" тази сутрин. Те компенсират количеството, което не пристигна миналата седмица. Очаква се да дойдат и още 2 300 дози ваксина от същата фирма, отново компенсация.

Следващия месец пък се очакват 83 000 броя, а през март - 104 000. Данните изнесе на летището Богдан Кирилов, директор на Изпълнителна Агенция по лекарствата. От ваксините на "Модерна" се очаква да пристигнат около 3 600 дози. Засега не е ясно в кой ден ще се случи това - евентуално до края на седмицата, каза Кирилов.

Дали ще получим от ваксините на "Астра Зенека" - зависи от решението на Европейската агенция по лекарствата, което се очаква тази седмица. Ако ЕК издаде разрешение за употреба, в края на февруари трябва да има доставки и от оксфордската ваксина, стана ясно от думите на директора на ИАЛ.

Кой може и кой не може да се имунизира срещу коронавирус, видове ваксини

Кой може и кой не може да се имунизира срещу коронавирус, видове ваксини

Проф. Тодор Кантарджиев разясни и какви могат да бъдат страничните ефекти

България следи внимателно и ваксината на "Джонсън и Джонсън" - това е четвъртата ваксина, която минава през изпитвания. "Няма информация дали там ще са една или две дози, тя е аденовирусна ваксина. Ако обаче бъде одобрена, може да има четвърта за употреба ваксина, която да ускори процеса по масовата ваксинация в страната", обясни още Богдан Кирилов.

Той очаква след средата на март-април да има повече количества заради повече одобрени ваксини за коронавирус. "Работи се с няколко сценария, ако има забавяне с някои ваксини, да може да се реагира, но официално потвърждение се очакват следващите седмици", добави Кирилов.

Страната ни няма претенции към вида ваксини, отговори Богдан Кирилов на въпрос дали ще се снабдим с руската и китайската ваксина. "Независимо от произхода и държавата, трябва да се премине през процедурата, която преминават и останалите ваксини. Русия е започнала преговори с Европейската агенция по лекарствата, ако отговаря на всички европейски изисквания, ще получи разрешения за употреба и ще се прилага", обясни експертът.

Стандартът за ваксините ще бъде спазен, уверяват от Националния ваксинационен щаб

Стандартът за ваксините ще бъде спазен, уверяват от Националния ваксинационен щаб

Според д-р Филипова хората ще почнат да се успокояват с увеличаване на достоверната информация за ваксините

Така по негови сметки - масовото имунизиране зависи кога компаниите доставят ваксини и кога те ще бъдат одобрени. Но все пак, за първите две компании - "Пфайзер" и "Модерна" се очакват 4.5 млн. дози, което значи, че 2.2 милиона българи може да се ваксинират с тях до края на годината. Ако пет ваксини получат одобрение, 2.5 милиона граждани ще могат да се ваксинират до юни.