Когато ваксинираните срещу коронавирус са много, могат да се опазят и хората от обществото, които медицината не може да ваксинира. Така обясни най-общо смисъла на масовата ваксинация срещу новия вирус Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести по време на онлайн лекция на тема: "Ваксини, имунизации: от основните принципи към новите разработки".

Като хора, които не трябва да се ваксинират, специалистът посочи онкоболни, най-вече на химеотерапия, други пациенти със заболявания, които са на кортизон, тъй като те дори да получи ваксина, няма да направят имунен отговор.

"Раково болните - не може да се ваксинират по време на химиотерапия, но ако е достатъчно ваксинирано обществото, ще спасим и този човек", обясни Кантарджиев.

За хората с автоимунни заболявания джипито трябва да решава за всеки пациент поотделно според оплакванията и терапията, уточни още специалистът. Той посъветва, ако човек има температура, боли ли го, сърби ли го - не трябва да се ваксинира в този момент.

Относно втората доза на ваксината - "ако си се разболял не се слага, ако я слагаш, трябва да е до три месеца след първата".

Според данните на здравните специалисти 10 болни от вируса заразяват 22-а, а с новия щам - още повече - 10 заразяват 29 души.

Затова ваксинацията трябва да е масова и поне 95% от населението трябва да си я направи.

Снимка 515916

Източник: news.bg

Страничните ефекти

Кантарджиев представи изследване в САЩ, направено до декември 2016 г., според което от 1 милион ваксинирани души - 11 са имали тежки алергични реакции. Останалите - 50 с главоболие, 5 с болка на мястото на инжектирането, двама с болки в ставите и мускулите.

След изследването, американците заключили, че ваксинацията срещу коронавирус е "като имунизацията на грип".

"В никакъв случай ваксината няма да е вредна, с нежелани реакции, но може да не е много ефективна, защото в Европа няма да се допусне ваксина, която да предизвиква крайни реакции, най-малкото, защото е опасно за правителството", категоричен е д-р Тодор Кантарджиев.

"Може да не е достатъчно ефективна, може би след 2 г. пак ще трябва да се прави, но ваксините са безопасни", заяви той.

Снимка 515918

Източник: news.bg

Относно страничните ефекти при деца и паниката, че имало малки заболели пациенти, които починали от сърце, той обясни: "Има случаи на коронавирус, в които се получава миокардид, ехокардид. Децата рядко карат вируса, на 1 милион деца има едно с проявяване на коронавирус. Малки пациенти обаче, които да получат сърдечни проблеми има и при всяка грипна епидемия - те са много повече. На 3000 болни от грип един прави пневмония или миокардид", обясни подробно здравният експерт.

В случаите, когато новородени се раждат с антитела, това е винаги, когато майката е болна. "Това е така, защото природата е направила така, че когато майката има антитела, независимо за коя инфекция, Господ е направил така, че бебето да има три пъти повече антитела до първата му година", обясни Кантарджиев.

От тях 7 в рамките на първите 15 минути, където си при лекаря, където може да се направи кортизон.

Видовете ваксини

Мутациите на коронавируса не пречат на ваксината, преди 2 седмици било докладвано на ЕК, че кръв от ваксинирани убива британския генетичен вирус.

Коронавирусът не е патогенен, например "Астра Зенека" и руската ваксина са така направени, че да не се размножава вирусът в клетката, не убива клетката, а само влиза в нея.

От 20 г. се работят РНК-ваксини, обясни за вида ваксини Тодор Кантарджиев.

При ваксината на "Модерна" пък вирусът се вкарва в рибозома - малка мастна капчица влиза вътре, не влиза в ядрото на човека, и после излиза.

Руснаците пък разработвали трета ваксина - белтъчна.

Снимка 515917

Източник: news.bg

Другият вид векторна ваксина. При "Астра Зенека" се съдържа маймунски вирус, тя преминава трета фаза на изследвания, а доказано имунният отговор е над 90%. При руската са две различни ваксини - при "Спутник" има човешки вирус един тип, а втората - с човешки вирус друг тип.

При векторните ваксини има антитела, които при контакт с вируса ще се покачат. При тях при над 1000 души, 10 могат да дадат странични ефекти.