Ресторантьорите и собствениците на заведения настояват от 1 февруари да им бъде официално позволено да работят. Предложението на здравните власти е поетапно отваряне - от 18 февруари за дневните заведения, ресторантите и сладкарниците, а нощните заведение и дискотеките от 1 март.

На продължила няколко часа среща в Министерство на здравеопазването съгласие не е постигнато, стана ясно от представителите на бранша. Ако не получим решение до края на седмицата, което да е в наша полза, следващия понеделник ще отговорим с решение, заяви Ричард Алибегов пред журналисти.

Ресторантьори мислят протестно да отворят

Ресторантьори мислят протестно да отворят

Правят анкета сред членовете си за нагласите

Припомняме, че здравният министър Костадин Ангелов не беше положително настроен по отношение на исканията заведенията да отворят и заяви, че за да има хора, които да ходят в заведенията, те трябва да са живи и здрави. От думите на премиера Борисов преди това стана ясно, че и да има разхлабване на мерки от 1 февруари, това е с условието, че затягане може да има във всеки един момент.

От думите му стана ясно, че ресторантьорите не приемат и ограничението, предложено от МЗ, за работно време до 22.30 часа и настояват за 23.30 часа. Иначе ресторантьорите са готови да спазват всички мерки за безопасност с отстояние и дезинфекция, които са им предписани от здравните власти.

До този момент има 30 случая на заразяване в заведения, да са двойно повече - да са 60 от началото на епидемията у нас, това с нищо не оправдава мерките, които са ни наложени. Алибегов припомни, че реално дискотеките са затворени от една година, а в момента останалите заведения са затворени за втори път. Алибегов настоя, че пред пролетта заведенията са затворили и "не са казали и гък". Затова сега трябва да им бъде върнат жеста.

В обясненията на здравните власти той е чул преди всичко аргументи за отварянето на училищата и особено за 7-ми и 12-ти клас.

Министър Красимир Вълчев си има доводи, ние и нашия министър (министърът на туризма Мариана Николова) си имаме наши доводи, посочи Алибегов. Той обаче отрече да има противопоставяне на сектори - в министерството се водили разговори, тъй като и "ресторантьорите са родители, а и лекарите също ходят по заведения".

Мутафчийски: Точните ни попадения - ученици, нощни заведения, ресторанти и молове

Мутафчийски: Точните ни попадения - ученици, нощни заведения, ресторанти и молове

До два - три месеца започва масовата ваксинация

Малко по-късно от двете сдружения - Съюз на заведенията в България и Асоциация на заведенията в България - разпространиха и декларация, в която обявяват стачна готовност, ако решението в четвъртък не е в интерес на бранша и не кореспондира с нашите искания.

Заведението обмислят протест, но не изключват и гражданско неподчинение по примера на колегите си от Италия.

Единственото решение, което е приемливо за нас, е отварянето на заведенията тип ресторанти и кафе-клубове от 01.02.2021 година, при условията, които бяха в сила преди тяхното затваряне, а на 01.03.2021 година да заработят и всички останали, включително и нощните клубове, без ограничение в работното време, се посочва в протестната декларация.

Контактите, които поддържаме и с представителите на останалите затворени сектори, като фитнеси и молове, изявяват своята безусловна подкрепа за активни стачни действия.

Припомняме, че през този уикенд бяха изловени от контролните органи в Пловдив две пловдивски заведения, които бяха организирали партита. Такъв случай имаше и на следващия ден, но вече в София

Министърът на туризма не за първи път предлага заведения да бъдат отворени. Нейна беше и идеята да се разреши на заведенията към хотелите да организират посрещане на Новата година. Тогава обаче здравните власти отхвърлиха категорично тази идея.