Решенията да се затворят, но и да се отворят след това детските градини и началните училища бяха тежки за правителството, тъй като то се намира под огромен натиск. Това заяви председателят на Националния оперативен щаб (НОЩ) Венцислав Мутафчийски в студиото на БНТ.

От една страна са били икономическите последствия, но от друга, е имало и огромен натиск на родителите с аргументи евентуалните вреди върху психиката на децата, които се оказват, и очевидната неефективност на дистанционното обучение. Въпреки това са взети правилните решения, отсече Мутафчийски и посочи, че настоящите резултати с намаляването на разпространението на епидемията са надхвърлили очакванията. Въпреки това НОЩ остава в готовност да препоръча отново мярка със затваряне на детските градини и училища, тъй като те категорично са установени като рискова среда, въпреки всички взети мерки.

Оценката му за мерките: Точните попадения - ученици, нощни заведения, ресторанти и молове

В момента лекарите дишат с малко по-свободни гърди, ситуацията определено е подобрена, но трябва да останем бдителни заради разпространението на новия щам на COVID-19, предупреди Мутафчийски и посочи като примери какво се случва и какви мерки се взимат във Великобритания, Чехия, Белгия, Франция и дори "мегалокдауна", който се обмисля в Германия. Предвиждаме затваряне във всеки един момент, макар и да не мислим за пълно затваряне, целта ще бъде да се даде отново глътка въздух за болниците и лекарите. "Не претендираме за изчерпателност на мерките, а за мерки за местата, където е най-опасно."

Отварянето на детските градини - решението не е само медицинско

Отварянето на детските градини - решението не е само медицинско

Ангел Кунчев: Не изпускаме контрола, а се учим от грешките си

Запитан за икономическите последствия от решенията и дали им се оказва натиск, Мутафчийски категорично отхвърли идеята за какъвто и да е било натиск. "Такъв не може да има. Ние не правим оценка на икономическите последствия на мерките, има си други хора за това, с които комуникираме. Нашите мерки като предложения често не кореспондират с техните очаквания, но всеки си носи отговорност за действията." Националният оперативен щаб не е разпуснат и той продължава да работи и да следи тенденциите като консултативен орган. В момента и според закона за извънредната епидемична ситуация отговорност за решението носят главният здравен инспектор и здравният министър като част от правителството, посочи председателят на НОЩ.

По темата за ваксинирането, Мутафчийски отхвърли спекулации за ощетеност на държавата ни в процеса на разпределение на ваксините в Европейския съюз: Получаваме 1.55% от всички доставки и разпределението е пропорционално на населението ни. Ако всички ваксини по договор се произведат, то ЕС ще разполага с около 2 млрд. ваксини, това означава 12 млн. ваксини за нас. Венцислав Мутафчийски предполага, че ЕК е предвидила и солидарност при поръчката, така че останали бройки да могат да бъдат преразпределени. "Не можем ние да сме добре, ако около нас гори огън. Живеем в глобализиран свят." Ако на България останат ваксини тя може да ги дари или да ги продаде на други държави. Ако ги продаде, ще трябва да върне пари на ЕК.

Венцислав Мутафчийски очаква от 2 до 3 месеца да започне масовата ваксинация у нас, а до април месец да има вече 100 000 души ваксинирани. Това би се случило, ако до тогава е одобрена ваксината на "Астра Зенека". Обсъжда се смесване или застъпване на фазите на ваксиниране, а първият етап ще бъде прескочен бързо, тъй като доставките се увеличават с времето.

анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?

Виж резултати

При първа възможност 43.2%

Не, страх ме е 8.9%

Ще изчакам да мине време 27.6%

Само с руската ваксина 12.4%

Няма такъв вирус 7.8%

Според Мутафчийски е добре, че хората ще имат в даден момент и избор между ваксините, а най-много ваксини ще имаме в средата на лятото. Имало е лекари във ВМА, които са си очаквали ваксината на "Модерна" и в момента са първи в списъка. Оценката на шефа на НОЩ е, че доверието във ваксините се увеличава във времето и не трябва да се спекулира, че ваксините са бързо създадени. Няма медикамент в света, който да е изпробван на над 44 000 души.

3-те причини Мутафчийски да се ваксинира: В армията командващият трябва да е винаги отпред; вярата на хората в това, което правим; за личната ми сигурност и сигурността на моето семейство.

По отношение на казаното от Тодор Кантарджиев, че ефикасността на "Астра Зенека" е по-ниска, а ние ще получим най-голямо количество именно от тази ваксина, Венцислав Мутафчийски заяви, че тази ваксина е евтина и лесно се съхранява, а ефикасност от над 80% не е никак малка. Грипната ваксина имала ефикасност малко над 50%, а успеваемост от 90 и над 90% е изключително рядко срещана.

Венцислав Мутафчийски категорично отказа на коментира датата на изборите 4 април, както тя бе определена вчера с указ на президента Румен Радев. "Аз съм офицер - не влизам в полемика за политически разговори." Дори и по отношение на мерките, които се предлагат за безопасност на гласуващите и на участващите в изборния процес, Мутафчийски беше лаконичен: "Няма нужда да се открива топлата вода."

Избори по време на пандемия - възможни, но ЦИК трябва да действа

Избори по време на пандемия - възможни, но ЦИК трябва да действа

Препоръките на обществения съвет