Държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев не е съгласен с критиките, че се изпуска контролът върху епидемията, а всички се учат от резултатите и грешките си, работейки.

В сутрешния блок на БНТ доц. Кунчев изрази разочарованието си от народопсихологията и поведението на хората с неспазването на мерките.

Според него решението за отваряването на детските градини и ясли е медицинско, политическо и социално-икономическо. Първите обнадеждаващи данни за намаляване на заболеваемостта е налице, тенденцията е крехка, много в началото, но е налице и не трябва да пропиляваме създадения ресурс, настоя доц. Кунчев.

Той очаква промени в карантинирането на медиците. Нямаме избор, не можем да се лишим от голям брой медицински лица, така че за мен е оправдано при отрицателни резултати, да не се изчаква изтичането на пълния срок на карантината, подчерта доц. Кунчев.

Здравният инспектор е на мнение антигенните тестове да се приравнят с ПСР-те. Когато говорим за бързите антигенни тестове, те не са равностойни и ще има разминаване в резултатите, предупреди обаче доц. Кунчев.

Той увери, че няма проблем с осигуряването на легла за болни хора. Здравният инспектор смята, че можем да изкараме нормални празници в един ограничен състав, но ако отпуснем края - ако тръгнем да обикаляме по магазините и да се срещаме с много хора, резултатите ще се видят на 7 - 8 януари. Кунчев припомни, че само преди месец в цяла Европа се е говорело за "нормални празнични дни", но постепенно много страни се отмятат от тези обещания и въвеждат или удължават много мерки.

По отношение на предстоящата ваксинация срещу COVID-19, доц. Кунчев обясни, че има места със слаб интерес за ваксинирането от страна на медиците, но има и такива, в които интересът наближава 100%.

Доста хора се опасяват, искат повече информация, опит и това ги притеснява. Докато не се получи официалното разрешение от ЕК, базирано на препоръките на Европейската агенция по лекарствата, не можем да предоставим повече информация. Когато тази информация достигне до всички, всеки един човек ще се убеди, че ваксината е ефективна, подчерта доц. Кунчев.

Според него хубаво би било бройката на желаещите медици да се ваксинират да бъде точна. Списъците трябва да бъдат максимално точни и ние работим по тях, увери Кунчев и допълни, че се очакват 125 000 дози ваксини. Втора, трета и четвърта доставка на ваксините също ще има.

Доц. Кунчев отбеляза, че задължението на държавата е да осигури възможност да се имунизира всеки, но доколко това би могло да се реализира, било трудно да се каже. Информация за ваксината има, но нормалният механизъм е да се използва кратката характеристика на продукта, пациентът да има достъп до листовката - това все още не е налице. Информационна кампания ще има, увери здравният инспектор.

По думите му за ваксинирането срещу COVID-19 на трудно подвижни хора и на хора без личен лекар се предвижда създаването на мобилни екипи. Ваксинирането е безплатно и доброволно, това, което сме обещали, ще го спазим, увери доц. Кунчев. Възможно е да има такива работодатели, които да поискат сертификат за това, че конкретният работник се е ваксинирал.

Доц. Кунчев изтъкна, че докато не излязат официалните кратки характеристики на ваксините няма да каже кои са противопоказанията, но такива във всички случаи щяло да има.