Ваксината действа. Засега ваксините на "Пфайзер", на "Модерна" и на "Астра Зенека" действат. При ваксината на Астра Зенека адекватният имунен отговор не е 95%, а е по-нисък и някои страни се замислят да купуват ли тези ваксини. Ние сме поръчали най-много от "Астра Зенека". Това заяви пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

ЕК покани и руската ваксина "Спутник V", която е с човешки аденовирус да участват и в комбинация с "Астра Зенека" - с маймунски аденовирус да повишат имунния отговор в комбинация. На Модерна и на Пфайзер са еднакви двете ваксини. Китай има много сериозна наука, сериозна вирусология.

Ангелов: Лекари са резерви в списъците за ваксини, общински съветници - не

Ангелов: Лекари са резерви в списъците за ваксини, общински съветници - не

Болницата в Сандански е общинска и общината може да налага наказания

Ваксината на Пфайзер - могат 6 дози да се правят от 1 флакон, досега правихме 5. Това покачва с 20% броя на ваксинираните без да се променя дозата на ваксината.

Имунитетът (от ваксината -б.р.) е за месеци - за 7-8 месеца е доказан имунитета. Нивото на антитела са наличие на имунитет. Нивото на антителата не е водещия критерий дали работи ваксината или не. Най-важен е клетъчният имунитет. Има клетъчен имунитет за вирусните инфекции, карани от нас като деца. Различните възрастови групи боледуват различно, каза проф. Кантарджиев.

Проф. Кантарджиев изтъкна, че трябва да вярваме на щаба за ваксинирането, опитни хора са направили този план. Ваксинирането ще е първо за здравните работници, които са на първа линия, за хората с трайни увреждания, старчески домове. Хората, които много желаят да се ваксинират, да имат търпение. Трябва да се изчака, препоръча проф. Кантарджиев.

С вчерашна дата получените ваксини в страната са сравними с броя във Финландия, Чехия, Холандия. Организацията за ваксиниране, създадена от МЗ ще бъде използвана.

Според директора на НЦПЗБ има разлика между мутация и щам. "10-ина години съм председател на т.нар. експертен съвет и ваксинопрофелактика. Най-важното е дали ваксините, които се прилагат, могат да действат на генетичната линия", каза той.

Нова мутация на коронавируса повдига въпроси за ваксините

Нова мутация на коронавируса повдига въпроси за ваксините

Новата мутация на вируса може да направи някои ваксини по-малко ефективни

Всеки вирус, предавайки се от човек на човек дълго време мутира. Има 4 хил. мутации на коронавируса, тръгнал от Ухан, каза Кантарджиев. Най-вероятно тази мутация я има и в България. Имаме косвени данни на хора, които идват от Великобритания за мутация на вируса.

Някои страни се презапасяват с ваксина, презапасяването е лошо, категоричен е той.

ЕС и ЕК направиха чудеса. Щатите направиха чудеса - до средата на декември ваксинираха над 2 млн., но колективния имунитет няма да стане до края на 2021 г., смята проф. Кантарджиев.

Всичко за ваксините от Министерство на здравеопазването

Всичко за ваксините от Министерство на здравеопазването

Той е е създаден в Единния информационен портал за борба с COVID-19

Относно вдишването на интерферон проф. Кантарджиев каза, че човек произвежда интерферон само при вирусна инфекция. Прилепите винаги произвеждат интерферон, допълни проф. Кантарджиев.