Въпреки че британският щам на коронавируса окупира пандемичните планове на страните заради повишената му предаваемост, други мутации на Sars-CoV-2 предизвикват безпокойство сред учените, които се опитват да разберат дали все пак те ще реагират на ваксините, изтъква "Франс прес".

По-специално, една мутация, известна като E484K, открита първоначално в Южна Африка и при последващи варианти в Бразилия и Япония, предизвика тревога сред изследователите.

Рави Гупта, професор по микробиология в Университета в Кеймбридж, каза, че именно тази мутация, а не много обсъжданият британски щам, е "най-тревожната от всички".

Шпан: Германия трябва да ограничи новите вирусни щамове

Шпан: Германия трябва да ограничи новите вирусни щамове

Хората трябва да намалят контактите си за още два или три месеца

Въпреки че изследванията на новия щам са ограничени, бразилско проучване този месец изследва пациент, който се е възстановил от COVID-19, но впоследствие се е заразил с новия, мутирал щам.

Статията все още предстои да бъде рецензирана, но авторите установиха, че мутацията E484K може да бъде "свързана с бягство от неутрализиращи антитела", което означава, че тя може да заобиколи естествената защитна памет на тялото, която дава имунитет.

След като страните ускоряват програмите си за ваксинация, съществува опасение, че новата мутация на вируса може да направи някои ваксини по-малко ефективни.

Например ваксините на американските фармацевтични компании Pfizer и Moderna използват иРНК (информационна РНК) технология, за да доставят инструкции на тялото за производство на безвреден шипов протеин на коронавирус, който имунната система след това се научава да убива в очакване на истинска зараза.

Япония засече пореден нов щам на COVID-19

Япония засече пореден нов щам на COVID-19

Той е бил открит при четирима пътници от Бразилия

С E484K, както и с британския вариант, мутацията възниква върху шиповия протеин на вируса, което му позволява да се свързва по-лесно с рецепторите на човешките клетки, потенциално повишавайки неговата заразност.

Гупта изтъкна, че мутацията "може да е началото на проблеми за шиповите ваксини".

"Всички те трябва да са ефективни в момента, но ние се притесняваме за по-нататъшни мутации, възникващи върху тези", отбеляза той.

Pfizer и германският им партньор BioNTech заявиха миналата седмица, че тяхната ваксина е ефективна срещу мутацията N501Y, открита на британския вариант на вируса, известен като B117.

Франсоа Балу, професор по биология на изчислителните системи и директор на Института по генетика на University College в Лондон, настоя, че е малко вероятно южноафриканският вариант да е мутирал достатъчно, за да "заобиколи защитата, осигурена от настоящите ваксини".

Франция потвърди първи случай на новия щам на COVID-19 от ЮАР

Франция потвърди първи случай на новия щам на COVID-19 от ЮАР

ЮАР е най-тежко засегнатата страна от коронавируса на африканския континент

Ала той предупреди: "Доказано е, че мутацията E484K намалява разпознаването на антитела. Като такава, тя помага на вируса Sars-CoV-2 да заобиколи имунната защита, осигурена от предварителна инфекция или ваксинация."

Има няколко мутации на новия коронавирус от появата му в края на 2019 г. и повечето имаха незначителен ефект върху неговата преносимост или тежест.

Но британският вариант показа в няколко проучвания, че е до 70 процента по-заразен от нормалните щамове на короновируса. 

А южноафриканският щам изглежда по-ефективен при избягване на естествената реакция на организма. Едно проучване през декември стигна до заключението, че двата нови щама показват, че Sars-CoV-2 "има потенциал да избегне ефективен имунен отговор".

Изследователите са проучили какво се е случило с вируса, когато е бил оставен в контакт с плазма, взета от пациент, който се е възстановил от COVID-19.

В рамките на три месеца вирусът придоби няколко мутации, включително E484K.

Авторите предполагат, че "трябва да се разработят ваксини и антитела, способни да контролират нововъзникващите варианти".

Водещият изследовател Рино Рапуоли, имунолог от фармацевтичния гигант GlaxoSmithKline, заяви пред АФП, че настоящите мутации на шиповия протеин обаче не трябва да представляват проблем за съществуващите ваксини. А дори ако вирусът мутира, за да избегне по-добре имунния отговор, ваксините трябва да предоставят поне някакво ниво на ефективен имунитет.

"Дори и да намалите ефикасността, обикновено пак ще има някаква неутрализация на вируса", увери Винсент Енуф от Парижкия институт "Пастьор".

За да се избегне риска, Гупта се застъпи за ускорена програма за ваксинация, като предостави толкова имунитет, колкото сегашните ваксини могат да доставят "възможно най-бързо по целия свят".