Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан подчерта в сряда, че правителството и обществеността трябва да направят "всичко, което можем", за да ограничим разпространението на нови варианти на COVID-19.

За да постигнат това, хората ще трябва да намалят контактите с другите за още два или три месеца, докато съществуващите мерки ще трябва да останат активни и след 1 февруари, обясни той.

"Едно нещо вече е очевидно: няма да е възможно да се разхлабят всички ограничения на 1 февруари", заяви Шпан, добавяйки, че два-три месеца са нужни за да се активират ефектите от кампанията за ваксинация.

Германският кабинет ще се срещне по-късно в сряда, за да одобри по-строг контрол върху хората, влизащи в страната. Новите правила ще изискват хората, пристигащи от рисковите дестинации да предоставят тест за коронавирус.

По-рано този месец Шпан заяви, че правителството планира да ваксинира всеки германски гражданин срещу COVID-19 до лятото на тази година.

Германският канцлер Ангела Меркел обясни, че строгите мерки, наложени заради новия коронавирус в Германия, ще трябва да останат до пролетта.

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Германия се е увеличил с 19 600 до 1 953 426, показват данни на Института по инфекциозни болести Робърт Кох в сряда.

Смъртните случаи са се увеличили с 1060 до 42 637, показват данните.

Гърция иска от ЕС "ваксинационен сертификат" за всички в Европа
Обновена

Гърция иска от ЕС "ваксинационен сертификат" за всички в Европа

Това е "свобода на движение", ваксинацията не е задължителна, но ваксинираните трябва да могат да пътуват