Германският канцлер Ангела Меркел е казала пред членове на партията си, че строгите мерки, наложени заради новия коронавирус (COVID-19) в Германия, ще трябва да останат до пролетта.

Според германския всекидневник "Билд" Меркел е изтъкнала, че е сериозно загрижена за новия щам на вируса, който създава големи проблеми във Великобритания.

Германия ускорява темпото на ваксинациите срещу коронавирус

Германия ускорява темпото на ваксинациите срещу коронавирус

Меркел призна, че стартът е бил бавен

"Ако не успеем да спрем този британски вирус, ще имаме 10-кратно увеличение на разпространението до Великден", отбелязала тя на вътрешно заседание на Християндемократическия съюз (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХСС).

"Нуждаем се от още 8-10 седмици строги мерки", добавила Меркел.

Германия е в блокада от 2 ноември. Ограниченията обаче все повече се затягат.

Сега ограниченията, при които беше затворен хотелиерския сектор и училищата, както и несъществените магазини плюс културни и развлекателни съоръжения, бяха удължени до 31 януари.

Канцлерът обаче, подобно на премиера на провинция Бавария Маркус Зьодер, многократно подчертава, че дори в края на януари няма гаранция, че мерките ще бъдат облекчени.

COVID-19: Германия счупи рекорда за починали в рамките на 24 часа

COVID-19: Германия счупи рекорда за починали в рамките на 24 часа

Вече близо 39 000 починали от началото на епидемията в Германия

Целта е да се намали разпространението на вируса (новозаразени на 100 000 жители за седем дни) под нивото от 50 новозаразени. Само тогава здравните власти биха могли да проследяват контактите на хората с COVID-19 отново.

Експертите са все по-загрижени за новите щамове - особено за мутацията, произхождаща от Великобритания. Броят на заразените там нарасна през последните седмици.

Франкфуртският вирусолог д-р Мартин Щюрмер издаде спешно предупреждение за новия щам: "Вариантите B117 от Англия и N501Y от Южна Африка показват, че и в Германия трябва да проучваме повече генни последователности, да търсим мутации. Това е технически възможно, но струва време и пари."

Германският здравен министър Йенс Шпан иска да нареди на лабораториите за тестване да проверяват всеки десети тест Covid-19 за мутации, като анализира данните за последователността на генома. В момента този преглед се случва само на всеки 900-ен тест за коронавирус в Германия.

Германия не възнамерява да отлага втората доза от ваксините

Германия не възнамерява да отлага втората доза от ваксините

Германия е с население 83 милиона души и ще получи повече от 130 милиона дози