Германия възнамерява да се придържа към препоръките на компаниите BioNTech и Pfizer относно поставянето на втората доза от тяхната ваксина вместо да се отлага. Това заяви на пресконференция здравният министър Йенс Шпан, цитиран от "Ройтерс".

Германия обмисля да следва плана на Великобритания за една доза от ваксината

Германия обмисля да следва плана на Великобритания за една доза от ваксината

Обединеното кралство прилага подобна стратегия

Европейската държава поиска съвет от независима експертна комисия дали да позволи отлагане поставянето на втората доза заради недостига на достатъчно ваксини на този етап.

Великобритания обяви, че ще забави поставянето на втората ваксина.

Вчера германската компания BioNTech предупреди, че няма данни, които да подкрепят "безопасността и ефективността" на ваксината срещу коронавируса, ако се забави поставянето на втората доза повече от 3 седмици.

Шпан се обяви и против смесването или размяната на различните ваксини срещу коронавируса, което се обмисля от някои държави.

Германия е с население 83 милиона души и ще получи повече от 130 милиона дози, което според Шпан е достатъчно всеки, който желае да бъде ваксиниран.

Защо Великобритания отлага втората доза от ваксините срещу COVID-19?

Защо Великобритания отлага втората доза от ваксините срещу COVID-19?

Ваксинирането на повече хора с една доза ще предотврати повече смъртни случаи

Той каза, че очаква първите доставки от ваксината на Moderna през следващата седмица. По-рано днес Европейската агенция по лекарствата одобри ваксината на американската компания.

Германия ще получи 50 милиона дози от ваксината на Moderna тази година, като 2 милиона дози се очакват през първата четвърт, добави германският министър.