Германската компания BioNTech предупреди, че няма данни, които да подкрепят "безопасността и ефективността" на ваксината срещу коронавируса, ако се забави поставянето на втората доза повече от 3 седмици, информира АФП.

Коментарът на компанията е в отговор на плановете на някои държави, особено Великобритания, да отложат поставянето на втората доза, за да може колкото се може повече хора да се ваксинират.

Защо Великобритания отлага втората доза от ваксините срещу COVID-19?

Защо Великобритания отлага втората доза от ваксините срещу COVID-19?

Ваксинирането на повече хора с една доза ще предотврати повече смъртни случаи

Ваксината е разработена съвместно между BioNTech и американския фармацевтичен гигант Pfizer. От германската компания отбелязаха, че данните от клиничните им изпитания показват, че ефективността от 95% се основава на поставянето на втората доза 21 дни след първата.

"Безопасността и ефективността на ваксината не е оценявана при различен график на поставяне на дозите", поясняват от BioNTech.

"Въпреки данните...демонстрират, че ваксината осигурява частична защита най-рано 12 дни след първата доза, няма данни, които да демонстрират защитата да се запазва 21 дни след първата доза", се допълва още в позицията на компанията.

Дания обяви в понеделник, че ще поставя дозите през 6 седмици, докато Великобритания заяви, че ще чака до 12 седмици преди да постави втората доза.

Германия също обмисля да разшири прозореца.

Поддръжници на тези действия твърдят, че практиката ще позволи по-голяма част от населението да получи от първата доза.

Докато решението за алтернативно дозиране е в ръцете на здравните власти, ние вярваме, че втората доза е необходима, за да осигури максимална защита срещу заболяването, заявяват от BioNTech и допълват, че ще продължат диалога с регулаторите, здравните власти и правителствата.