Германският канцлер Ангела Меркел настоява за много по-строги мерки "мега блокада" в цялата страна по време на спешно свикана конференция, съобщи Bild в четвъртък.

Според доклада дискусията е за спиране на местния и междуградския обществен транспорт, както и налагането на комендантски час. Разговаря се и за това как в такъв случай може да се гарантира снабдяването на населението.

Германия потвърди най-големия си скок в смъртните случаи от коронавирус днес, като най-малко 1244 души починаха в резултат на заболяването през последните 24 часа, а кумулативният брой инфекции достигна 1 978 590.

Докато общият брой на смъртните случаи на глава от населението в Германия от началото на пандемията остава далеч по-нисък от този на САЩ, дневната му смъртност от население от средата на декември често надвишава тази на САЩ.

Шпан: Германия трябва да ограничи новите вирусни щамове

Шпан: Германия трябва да ограничи новите вирусни щамове

Хората трябва да намалят контактите си за още два или три месеца

Германия първоначално се справи с пандемията по-добре от съседите си със строго блокиране миналата пролет, но през последните месеци се наблюдава нарастване на случаите и смъртните случаи, като от института Робърт Кох твърдят, че хората не приемат вируса достатъчно сериозно.

Президентът на института Лотар Вилер заяви в четвъртък, че ограниченията не се прилагат толкова последователно, колкото през първата вълна, и каза, че повече хора трябва да работят от вкъщи, добавяйки, че настоящото блокиране трябва да бъде допълнително затегнато.

През ноември Германия въведе частично заключване, което отваря магазините и училищата, но засили правилата в средата на декември, затваряйки несъществени магазини, а децата не се върнаха в класните стаи от коледните празници.

Болниците в 10 от 16-те германски провинции се сблъскват с бтрудности, тъй като 85% от леглата в интензивно отделение са заети от пациенти с коронавирус, каза Вилер.

Меркел трябваше да говори с министри в четвъртък за увеличаване на производството на ваксини. Досега само около 1% от германското население е ваксинирано или 842 455 души.

Досега Германия е регистрирала 16 случая на хора с бързо разпространяващ се щам на вируса, открит за пръв път във Великобритания, и четири с щама от Южна Африка, каза Вилер, въпреки че генетичното тестване с проби не се прилага широко.

Вилер призова хората, на които е предложена ваксинация срещу COVID-19, да я приемат. "В края на годината ще контролираме пандемията", каза Вилер. Тогава ще бъдат налични достатъчно ваксини за цялото население.

Германия очаква пандемията да е под контрол до края на годината

Германия очаква пандемията да е под контрол до края на годината

По думите му 85% от леглата в интензивните отделения са заети