Министърът на туризма Марияна Николова ще иска наздравицата за посрещането на Нова година да може да се вдигне в ресторантите на хотелите, а не храна и бутилки да се разнасят по стаите, което би било още по-нехигиенично.

Предложението й ще бъде ресторантите към хотелите на Нова година да работят до 00.30 часа, за да може гостите да посрещнат спокойно празника.

В момента противоепидемичните мерки ограничават посещаемостта в ресторантите с вечерен час - така посрещането на годината трябва да стане по стаите на хотелите. Решението зависи от здравните власти и то ще се вземе на база данните за разпространение на болестта от последните дни. Николова смята, че искането й е реалистично, но идеята да се допусне и новогодишно дунавско хоро не е добра.

Ресторантьорите не виждат светлина в тунела на мерките

Ресторантьорите не виждат светлина в тунела на мерките

Случило се това, което очаквал браншът - поредното неспазено обещание

Най-важно е самосъзнанието на гражданите. Ако спазваме мерките, а трябва да го направим, може след 15 януари да започне постепенно разхлабване. Ако не се спазят мерките това ще е петно на целия бранш, заяви в студиото на БиТиВи Марияна Николова.

Към момента резервациите за зимния туристически сезон са на 30%, но се очакват туристи до последната минута. Николова не отговори на въпрос дали зимният туристически сезон е пред провал. Тя подчерта, че браншът е много гъвкав и се наблюдава намаляване на офертите за пакети и до 50%. Изцяло се разчитаме на нашите сънародници за зимния сезон, но и на съседните ни балкански страни, а защо не и на Израел, Украйна и Молдова, обясни Николова. Такива са нагласите и очакванията за предстоящия летен сезон, както беше през изминалата година.

На този етап не се обмисля въвеждане на задължителни ваксини за туристите у нас, тъй като няма и такава нормативна уредба, увери Николова и подчерта, че ваксината срещу коронавирус има доброволен характер.

Близо 60% от българите не планират зимна почивка

Близо 60% от българите не планират зимна почивка

Планиращите да почиват обаче заделят около 300 лв. повече спрямо 2019 г.

По темата за строителството по Черноморието и последния скандален случай в Китен, Марияна Николова заяви, че не трябва да се мисли министърът като главен проверяващ. България е правова държава и има органи по контрол. В Китен няма данни за увреждане на брега, ДНСК като институция е сезирана и тя е отговорна да провери дали става въпрос за отнемане от плажа.

На никого не харесват подпорните стени по Българското черноморие.

Марияна Николова подчерта, че разчита на решението на Конституционния съд, че всяка страна може да обжалва Общите устройствени планове. Припомняме, през март месец 2020 г. Висшият адвокатски съвет атакува необжалваемостта на общите устройствени планове (ОУП) и поиска тя да бъде прогласена за противоконституционна. Конституционният съд образува дело с докладчик Константин Пенчев.

Това е втори опит необжалваемостта на ОУП (разпоредбата, която предвижда, че "не подлежат на обжалване общите устройствени планове, както и техните изменения") да бъде отменена от Конституционния съд. През 2006 г. състав на Върховния административен съд я атакува, но с три особени мнения КС отказа да я обяви за противна на основния закон.