Цялостната посока на развитие на зимния туризъм у нас остава добра, но ограниченията заради коронавируса сериозно пречат на ранното планиране за зимния сезон. Това показва проучване на "Галъп интернешънъл", проведено по телефона сред 1000 пълнолетни българи.

11,5% от анкетираните, или около 600 000 души, възнамеряват да ползват някакъв вид туристическа услуга в зимния сезон. Други 23% пък планират да почиват, но на гости на роднини и познати или в собствени вили, къщи или други подобни. Това са около 1.3 милиона пълнолетни сънародници.

Мнозинството от запитаните - 59,5%, не планират нищо по отношение на почивка през зимата.

От "Галъп" отчитат осезаемо влияние на ситуацията около коронавируса. Над 1/5 от всички запитани признават, че плановете им да почиват или да не почиват са силно повлияни от пандемията. Такъв е делът и сред онези, които възнамеряват да пътуват. Друга 1/5 също декларират зависимост от ситуацията, макар и в известна степен. При онези, които действително планират туризъм, обаче този дял е доста по-сериозен - 1/3 от отговорите свидетелстват за известно влияния на ситуацията.

Снимка 506024

Източник: Галъп интернешънъл

Българите отделят 1000 лв. за зимна почивка

Българите отделят 1000 лв. за зимна почивка

Почиваме между 5 и 9 дни

Над половината от анкетираните не намират зависимост от ситуацията с коронавируса. Според социологическата агенция това се дължи на факта, че голяма част от тях по принцип нямат туристически планове.

Около четири пъти е спаднал броят на деклариращите планове за поне едно туристическо пътуване през зимния сезон у нас. В момента те са общо около 600 000 души. В чужбина пък този брой е спаднал около около седем пъти - общо около 160 000 души сега имат такива планове.

Средната планирана сума за зимна почивка в момента е 1252 лв., докато година по-рано е била 985 лв. Вероятно ръстът на сумата сега се дължи и именно на факта, че очаквания наистина да пътуват като туристи имат най-вече по-платежоспособните българи.

Снимка 506025

Източник: Галъп интернешънъл

След срива на летния сезон, да се готви зимният

След срива на летния сезон, да се готви зимният

Летният туристически сезон 2020 понесе значителна щета, а зимният сезон е заплашен от сходен, ако не и по-сериозен спад. Следва да се запитаме дали има нужда от въвеждане на нови мерки в подкрепа на отрасъла

Около 6 дни е средната планирана продължителност на почивката, която планиращите туризъм си представят или са си запазили.

Около 60% от планиращите да почиват като туристи тази зима се канят да празнуват коледните и новогодишните празници у нас. Това са близо 400 000 души.

Пет пъти по-малко пък са онези, които планират да прекарат Коледа и Нова година като туристи в чужбина, като сигурните сред тях са на много ниски нива.

Извън коледните празници, на ски или друг тип почивка през зимата, възнамеряват да отидат като туристи в България около 260 000 души, като съвсем сигурни в пътуването си са 1/3 от тях.

По отношение на ски или подобна ваканция в чужбина, извън коледно-новогодишните празници, планиращите туризъм са повече от четири пъти по-леко, а сигурността в плановете е 50/50.

СПА, винен, културно-исторически и пр. туризъм у нас извън Коледа и Нова година планират общо около 500 000 българи. Около 200 000 от тях пък са на мнение, че на този етап са сигурни, че ще ползват такава туристическа услуга.

Около 250 млн. лв. са прогнозните загуби за зимния туризъм

Около 250 млн. лв. са прогнозните загуби за зимния туризъм

Икомонистът Адриан Николов очаква българите да изберат нашите сски-курорти

Подобен туризъм в чужбина засега планират около 80 000 души, макар че само 1/4 от тях са съвсем сигурните.

Планиращите туризъм често правят планове и за повече от едно пътуване. Онези, които имат планове за пътуване у нас, са и хората, които с по-голяма вероятност биха пътували като туристи и в чужбина.

От "Галъп" отчитат, че усилията на Министерството на туризма се оценяват по-скоро положително. Общата оценка за посоката на развитието на българския зимен туризъм остава добра в очите на българите: 48,8% казват, че той се подобрява, срещу 21,7%, които са на обратното мнение.

Запитани как биха оценили условията за настаняване, инфраструктурата и специализираните съоръжения, които страната ни предлага за зимен туризъм, и тази година анкетираните дават добри оценки. По-скоро добри казват 45,9% и определено добри - 23,9%. По-скоро те не са добри за 9%, а определено не са добри - за 4,4%.