Докато не се вземат мерки за овладяване на епидемията, нищо няма да се промени до 31 януари. Така председателят на Асоциацията на заведенията в България Ричард Алибегов коментира в сутрешния блок на БНТ удължаването на строгите мерки до 31 януари.

"Не виждаме светлина и нас това ни притеснява. Това затваряне е пагубно за работещите и за самия бизнес. Няма нищо ново и не виждаме какво ще се промени, при положение, че на 25 януари ще бъде същото и ще си говорим за 1 март", категоричен бе Алибегов.

Припомняме, вчера след работно съвещание на НОЩ и МС, бе обявено, че въведените до 21 декември мерки се удължават с действие до 31 януари, като само ресторантите към хотели ще могат да работят с ограничение на посещаемостта и вечерен час. Останалите заведения остават затворени.

По думите му случило се това, което очаквал браншът - поредното неспазено обещание. Много сме разочаровани, че Оперативният щаб и Лекарският съюз първоначално не искаха затваряне, но сега това е приемливо за тях. С тези мерки ние виждаме каква ще бъде разликата на 31 януари, посочи Алибегов.

Емил Хърсев не очаква мрачните прогнози за икономиката да се сбъднат

Емил Хърсев не очаква мрачните прогнози за икономиката да се сбъднат

Фалитите на заведения са нещо нормално

Той не разбира как за лекарския съюз не е тема, че има стотици души в магазините, а 20-30 човека седнали на маса в ресторант са проблем. Ние сме притеснени, че с тези мерки на 25 януари ще си говорим абсолютно същото, смята Алибегов.

Според него мерките са крайно недостатъчни към момента. С тези мерки и с този начин на здравеопазване ще изкараме дълга пандемия, смята Алибегов и напомни, че когато затворили заведенията през ноември месец, трябвало да се наложи още тогава по-сериозен локдаун, който да включва и магазините.

Отваряне веднага и щабът да мълчи, скочиха ресторантьорите

Отваряне веднага и щабът да мълчи, скочиха ресторантьорите

Те са категорични, че заведенията не са виновни за разпространението на вируса

Алибегов обясни, че няма индикации за компромис, но браншът не е очаквал да останат същите мерки с продължителност до 31 януари.

Той се надява компенсациите на държавата да съхранят бизнеса жив. За това бизнесът ще настоява 75% от трудовото възнаграждение на затворените бизнеси да се поема от държавата от януари месец.

В студиото на БНТ онлайн се включи председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев, който смята, че мерките дават своя ефект и дори е съгласен с тезата, че някои от мерките са закъснели. Подценихме опасността от втората вълна на COVID-19, категоричен бе Хасърджиев, според когото дисциплината на хората е доста занижена особено след летните месеци.

Не би следвало да се прави компромис с мерките при сегашната ситуация. Надявам се хората да бъдат разумни и да празнуват вкъщи в тесен семеен кръг, подчерта Хасърджиев.

Ангел Кунчев: Ако кажем юруш на празниците, пълним болниците

Ангел Кунчев: Ако кажем юруш на празниците, пълним болниците

Пикът ще бъде към средата на януари