Предвидените от държавата помощи за бизнеса ще стигнат за поддържането на минимален брой работни места. Това заяви в студиото на БиТиВи финансистът Емил Хърсев и допълни, че българската икономика се справя сравнително добре, а прогнозите са били доста мрачни. Добивната и преработващата промишленост у нас са по-слабо засегнати от очакваното.

Според него много заведения няма да отворят след края на ограниченията, но и преди кризата не е имало равностойно съотношение между работни места от сферата и дял в БВП.

Всяка една криза създава риск от загуба на работни места, като при природните бедствия и при това бедствие едно такова разместване е нормално. Заетите ще търсят работа на други места.

Според Хърсев реални пари стигат до хората, друг обаче е въпросът дали те са достатъчни. Българската икономика не се базира обаче на вековна имперска история и не би могла да подпомага с повече.

Борисов: Кризата ни съсипа

Борисов: Кризата ни съсипа

Премиерът има усещането, че пандемията е в живота ни не от месеци, а от години

Кризата се управлява добре, според Хърсев, като не се допуска голямо свиване и се позволява да се запази работоспособността на икономиката. "Загубата на всяко работно място, на всеки лев, си е загуба и те е точно толкова опасна, колкото и пандемията", каза Хърсев. Той посочи, че не може да прецени дали има баланс между запазването на икономиката и здравните мерки.

Хърсев коментира, че спасителният план на Европейския съюз се бави и най-вероятно няма да е готов в следващите няколко месеца.

Банковата ваканция до март 2021 г. ще даде глътка въздух на всички, които са засегнати. Около 1/5 от подадените заявления обаче са на кредитополучатели, които са фалирали преди COVID-19 да окаже влияние върху бизнеса. "Те не са пострадали от кризата, те са си били в такова състояние на неплатежоспособност, сега се прави опит за възползване от мерките заради кризата", каза Хърсев.

Бюджет 2021-а тръгна към неизвестността

Бюджет 2021-а тръгна към неизвестността

Управляващото мнозинство прие окончателно на второ четене първите два члена на проектозакона за Държавния бюджет за 2021 г.

Според него в Бюджет 2021 има буфери за преодоляване на последствията от кризата и те дори са повече отколкото в останалите европейски държави.