Действащите противоепидемични мерки, които бяха въведени на 27 ноември 2020 г., да продължат да действат до 31 януари 2021 г. Това са предложили Националния оперативен щаб и здравният министър Костадин Ангелов след проведено съвещание при премиера Бойко Борисов. 

Изключения ще могат да бъдат правени за учениците от 1 до 4 клас, детските градини и местата за хранене към хотелите. В предложението на здравния министър се прави изключение още и за галерии, музеи, кина, както и театрите, които не са затваряни, но да работят при капацитет от 30% и през седалка. За местата за хранене в хотелите да се разрешава работа с до 50% заетост и само за гости на хотелите с въведен вечерен час до 22 ч.

Още миналата седмица премиерът изиска доклад за ефективността на противоепидемичните мерки и експертно становище за тяхното действие предвид актуалната обстановка с COVID-19. "Обществото очаква от нас в следващите дни да бъде информирано и то своевременно какво възнамеряваме да правим на базата и то единствено и само на медицинската експертиза - според броя на заразените, на оздравелите и др.", заяви в началото на съвещанието министър-председателят Бойко Борисов. Припомняме, преди две седмици премиерът се похвали, че е разпоредил на лекарите да лекуват, за да може държавата да отвори напълно след 21 декември. Дни по-късно обаче в Брюксел отстъпи от позицията си, след като и редица други държави затегнаха мерките и удължиха срока на действие на ограниченията.

Частичният локдаун вече е в сила

Частичният локдаун вече е в сила

До 21 декември остават затворени моловете, заведенията, детските градини, училищата...

За една седмица броят на излекуваните българи от новия вирус е 18 907 души. Заболеваемостта в страната е спаднала и вече е под 600 на 100 000 души население. Няма области, оцветени в черно -  Заболеваемостта да е над 1000 на 100 000 души.

Въпреки тези тенденции обаче България запазва мястото си по заболеваемост в ЕС, продължава да държи 10-а и 11-а позиция, а по показателя смъртност страната ни е на първо място.

Затова и министърът на здравеопазването Костадин Ангелов предлага на премиера всички разписани мерки, които спират да действат на 21 декември 2020 г., да продължат да се прилагат до 31 януари 2021 г.

Борисов препоръча празници в тесен семеен кръг
Обновена

Борисов препоръча празници в тесен семеен кръг

Премиерът притеснен, че никой не говори за излизане от кризата

Здравният министър подчерта, че поради продължаващия силен натиск върху здравната системата е немислимо да се говори за още по-голямо разхлабване на ограниченията у нас.

Следващото преразглеждане на мерките Ангелов предлага да бъде на 21 януари 2021 г. и те да се отнасят за периода след 1 февруари.

Според оценката на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев направеното предложение за удължаване на мерките е много балансирано и ще позволи да се укрепи крехката тенденция към намаляване на случаите. След празниците има възможност да се обсъди смекчаване допълнително на мерките.

Председателят на НОЩ и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски допълни, че предвид заболеваемостта към момента не може да има по-голямо разхлабване на ограниченията.

Подробности с финално уточняване на направените предложения ще бъдат съобщени утре на редовния брифинг на министъра на здравеопазването и представителите на НОЩ.

Здравният министър ще иска мерките да останат твърди

Здравният министър ще иска мерките да останат твърди

Все още не били готови мерките за изборите

Министър-председателят Бойко Борисов бе категоричен, че при взимането на решения винаги се е облягал на становището на експертите. Премиерът изтъкна, че на фона на затегнатите мерки в Европа и света, България продължава да прилага най-либералния режим, който щади психиката на хората и им дава възможност за свободно движение. "При настоящата ситуация и при тази натовареност на здравната система можем да удържим със сега действащите мерки и да се надяваме след празниците новите случаи да продължат да намаляват", заяви премиерът Борисов.

Удължаването на мерките до 31 януари 2021 г. изисква държавата да осигури нови 250 милиона лева, с които да се компенсират временно затворените бизнеси или тези с ограничена дейност. "Трябва да преминем през тези дни. Пандемията е непредсказуема, затова - колкото може да се пазим с дисциплина, дистанция, дезинфекция", заяви премиерът Борисов. Той разпореди всекидневно да се прилага строг контрол по изпълнението на противоепидемичните мерки, а на нарушителите - да се налагат санкции.

Борисов: Кризата ни съсипа

Борисов: Кризата ни съсипа

Премиерът има усещането, че пандемията е в живота ни не от месеци, а от години