Ако направим глупостта да вдигнем всички мерки и кажем: "юруш на празниците - събирайте се, пазарувайте, обикаляйте, ходете в ресторанти", ефектът ще бъде поразителен - в средата на януари ще напълним драматично болниците, а броят и на болните, и на смъртните случаи ще нарасне значително.

За това предупреди държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на онлайн уебинара "Масовите имунизации - ключ към преодоляване на COVID-19 пандемията и предпазване от опасни заразни заболявания".

Отваряне веднага и щабът да мълчи, скочиха ресторантьорите

Отваряне веднага и щабът да мълчи, скочиха ресторантьорите

Те са категорични, че заведенията не са виновни за разпространението на вируса

До края на седмицата трябва да се реши какво ще правим с мерките, настоя Кунчев.

Той посочи, че от една страна е явното желание на властта мерките да бъдат отхлабени, но от друга, цифрите показват една започваща тенденция на оптимизация, едно плато, леко намаление на новите положителни случаи на заболели.

По думите му в последните дни намалението започва леко да се усеща и при натиска върху болниците - приемът се е ограничил. В момента имаме спад, който можем бързо да пропилеем, ако не вземем точните решения, подчерта Кунчев.

Той отчете, че нещата с епидемията се развиват много динамично, но изрази удовлетворението си от приетия национален ваксинационен план. Ще се работи с 6-7 ваксини срещу COVID-19, в 5-6 фази, което води до неимоверно тежки логистични проблеми пред цялата система, която и без това вече е толкова уморена. "Не знам вече откъде да изстискваме от хората. Но това ни е работата, ще продължим да го правим", увери здравният инспектор.

Ангел Кунчев отбеляза, че няма някаква драматична промяна. Много внимателно следим какво се случва в България и в Европа. Данните са противоречиви, призна той.

СЗО: Повече от 649 420 потвърдени случая на коронавирус

СЗО: Повече от 649 420 потвърдени случая на коронавирус

Вече над 70 млн. заразени в световен план

Към вчерашна дата в страните в Европа средният процент на промяна за двата 14-дневни периода е 4.5%. Общо за Европа има едно започващо покачване на броя на случаите. За този период в България отчита минус 4.8%, посочи Кунчев.

Ако човек иска да бъде оптимист, ще каже "всичко е точно". Обаче ние намаляваме за първи път, а това става на фона на някои други намаления, като минус 25.7% в Исландия, минус 19.4% в Гърция, минус 20.1% в Италия, минус 19.1% в Унгария, минус 18.6 в Испания, изброи Ангел Кунчев и обобщи: Има страни, които бележат доста по-сериозно намаляване.

В същото време има и страни със значителен ръст - в Дания той е 70%, в Кипър - 28%, в Литва - 29%, в Холандия - 46%, в Словакия - 47%. Картината е разнообразна, като в голяма степен зависи от това каква държава какви мерки прилага, каза още доц. Кунчев.

2095 нови случая на коронавирус, 150 жертви, 1858 излекувани

2095 нови случая на коронавирус, 150 жертви, 1858 излекувани

Направени са 5298 теста...