Оставката на социалния министър Деница Сачева на протест пред Министерския съвет поискаха представители на неработещи бизнеси заради противоепидемичните мерки, съобщи БНР.

Протестиращите не са получили подкрепа от държавата. Демонстрантите са подкрепени от движението "Изправи се.БГ", чийто лидер е бившият национален омбудсман Мая Манолова.

По думите й третият кабинет "Борисов" ще завещае на следващото правителство верига от фалити. Борисов ще завещае на следващото правителство мина от фалити и безработни от малките и средни предприятия. Едва 16 000 души са получили помощ. Получавани са 24 лева за целия месец, каза Манолова.

Димитър Костадинов запита и артистите на свободна практика ли премиерът ще изпрати да пасат овце, както преди години изпрати АйТи специалистите. Ако не получат помощ, ще трябва да се преориентират.

Ако останем без артисти, оставаме без култура, оставаме без всичко, категоричен е Костадинов.

Удължават компенсацията за работниците от спрените бизнеси, които получаваха 24 лв./ден

Удължават компенсацията за работниците от спрените бизнеси, които получаваха 24 лв./ден

Новата заповед е за времето от 1 януари 2021 г.

Недоволните са собственици и работещи в заведения, фитнеси, образователни и танцови школи, актьори. Те поискаха оставките и на премиера Бойко Борисов, на вицепремиера Томислав Дончев, на икономическия министър Лъчезар Борисов, както и на Сачева.

За да се включат в демонстрацията в София са пристигнали и хора от други градове. Причината да са в София на протест е, че компенсациите за затворения им бизнес, които е трябвало да бъдат изплатени до края на миналата година, все още не са стигнали до тях.

Става дума за обещаната от социалното министерство помощ от 24 лв. на ден. Другите мерки, прокламирани от правителството и недостигнали до протестиращите са помощта за самоосигуряващите се и за собствениците на фирми.

Помощта от 24 лв. на ден за работник - само за фирми с дейност, спряна със заповед

Помощта от 24 лв. на ден за работник - само за фирми с дейност, спряна със заповед

Работниците трябва да са пуснати в неплатен отпуск

Има случаи на хора, получили парите си, които трябва да ги връщат обратно заради това, че фирмата им е включена в списъците погрешка.

Според данни на Агенцията по заетостта до края на декември одобрените за помощта от 24 лева на ден обезщетение за служителите са 14 500, но не е ясно колко хора реално са получили парите си. Информацията е на Манолова.

Не са получили помощ собственици на затворени фирми от Шумен, Плевен, Стара Загора и Бургас. По думите им парите е трябвало да бъде изплатени още до края на 2020 година.

Ресторантьорите организират "дискотека" пред Министерския съвет на 27 януари

Ресторантьорите организират "дискотека" пред Министерския съвет на 27 януари

Докато ги има мерките, колкото и абсурдни да са, те трябва да се спазват, смята адвокат Петрова