От обявената нова помощ от 24 лева на ден ще могат да се възползват само фирми, чиято дейност е временно ограничена със заповед на властите. Работниците трябва да са пуснати в неплатен отпуск. Това предвижда проект на правителствено постановление, който ще бъде обсъждан с работодателите на предстоящо по-късно днес заседание на Националния съвет за насърчаване на заетостта, съобщава БНР.

Целта е да се предостави подкрепа за запазване на заетостта на работещите в предприятия, които директно са преустановили стопанската дейност заради противоепидемичните мерки.

Социалният министър Деница Сачева ще определя със специална заповед кои икономическите дейности ще могат да се възползват от новата помощ.

24 лв. на ден при неплатен Covid отпуск

24 лв. на ден при неплатен Covid отпуск

Парите ще са за неповече от 60 дни в рамките на шест месеца

Компенсацията ще се изплаща директно по банковите сметки на работещите в неплатен отпуск за максимум 60 дни. При непълно работно време размерът на помощта ще се определя пропорционално на уговореното работно време в трудовия договор.

Сумите за компенсации са допустими от датата на издаване на заповедта за неплатен отпуск, но не по-рано от 29 октомври и не по-късно от 31 декември тази година.

Според правителството с тези компенсации ще се запази заетостта на 32 500 души. За финансирането на новата помощ ще бъдат заделени 50 милиона лева от ОП "Развитие на човешките ресурси".