Социалното министерство обсъжда с бизнеса и синдикатите нова схема за подпомагане на работниците от секторите, които прекратиха работа със заповед на здравния министър или със заповеди на кметовете и областните управители, съобщи БНР.

На този етап се планира около 50 хиляди души да получават по 24 лева на ден като компенсация. Работниците трябва да са в неплатен отпуск. Предвидените по 24 лева на ден на работник в неплатен отпуск ще са за неповече от 60 дни в рамките на шест месеца.

Средствата ще бъдат от европейските фондове. Страната ни трябва да получи нотификация от Европейската комисия за новата схема, в която няма да се иска съучастие от работодателите.

До седмица над 400 000 заети в заведенията остават без работа

До седмица над 400 000 заети в заведенията остават без работа

От БАЗ искат държавата да преведе директно на служителите 80% от заплатата им

Националният секретар на КНСБ Ася Гонева коментира, че синдикатите и бизнесът очакват заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което новата схема да бъде обсъдена:

Няма как работодателят да няма никаква роля в този случай, защото всеки един от тези работници, които ще бъдат принудени да не работят, трябва да бъде оформен като неплатен отпуск - за това време, за което няма да работи съответното заведение, каквото и да е то, коментира Гонева