Искаме от държавата 80% от работната заплата на служителите да бъде преведена директно на тях, а не да минава през фирмите. Това заяви председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов, цитиран от БГНЕС.

Днес представители на бранша се събраха в един от столичните клубове, за да обсъдят какво ще се случи със служителите в нощните заведения в София, след като те бяха затворени заради разпространението на коронавируса.

Алибегов заяви, че са солидарни с цялата обстановка в страната и от бранша засега няма да имат икономически искания.

Той прогнозира, че ако останат затворени само нощните заведения, защото и това по негови думи не е ясно и най-вероятно ще се стигне до затварянето на всички заведения, 120 000 - 130 000 души ще останат без работа.

Фандъкова готова на диалог със заведенията, но непреклонна за мерките

Фандъкова готова на диалог със заведенията, но непреклонна за мерките

Двуседмичното затваряне щяло да даде възможност за обмисляне на допълнителни мерки

Когато става дума за затваряне на нощния живот на България, трябва да се има предвид, че става дума за охранителни фирми, почистващи фирми, ди джеи, артисти, певци, после идват бармани, сервитьори и най-накрая собствениците, обясни той и допълни, че за 24 часа 120 000 души остават на улицата без план как ще прекарат следващите месеци.

"След заповедта онзи ден за София, сега ще има заповед за цялата страна най-вероятно. Знаете, че като тръгне нещо от София стига бързо и до провинцията. Очакваме до 7 или 10 дни да бъдат затворени всички заведения и тогава става дума за над 400 000 души", отбеляза Алибегов. Според него трябва да има план какво се случва с работещите в сектора. Той изрази недоволство, че отново се затваря само този бранш.

Алибегов заяви, че са в готовност да излязат на протест, но дават време държавата да чуе исканията им и да обезпечи хората, които остават без работа.

Затварянето на дискотеките било дискриминация на младите хора

Затварянето на дискотеките било дискриминация на младите хора

Две асоциации виждат демонизиране на развлекателния бранш

По негови думи мярката 60/40 е неприложима, когато бизнесът е неработещ. По тази причина трябвало да се намери друг вариант за подпомагането на служителите и бизнеса, докато той принудително е затворен.

От своя страна Илко Илиев, който има нощно заведение, но представлява и танцьори, музиканти и изпълнители, заяви, че това е поредният удар върху сектора и отново те са изкупителната жертва.

"Разказаха ни играта за пореден път. Този път трябва да има нещо насреща", категоричен бе той.

Илиев припомни, че те са приели всякакви ограничения и въпреки това отново те понасят удари. Той настоя да се обърне на училищата, болниците, полицията, защото там, а не в нощните заведения имало най-много заразени.

Припомняме, преди дни стана ясно, че нощните заведения в София се затварят заради усложнената ситуация с коронавируса. Същата мярка беше взета в Перник, както и в Сливен. Към това пристъпиха и в Шумен и редица други градове.

От БЛС пък призоваха да се затварят нощните заведения, а не болниците.

От своя страна хотелиерите и ресторантьорите настояха за ясни правила за затваряне на обектите.