Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) излязоха и с официална позиция, в която се противопоставят на манипулативни внушения за заведенията като опасни зони. Като пример те посочват твърдение, че 41,88% от направените в нощни заведения тестове са положителни.

От организациите посочват, че от началото на пандемията има установени две такива огнища и те са от късната пролет - преди заведенията да са отворени и преди да бъдат прецизирани правилата за работа.

"Категорично възразяваме срещу тази откровена манипулация, използвана в момента за аргументиране затварянето на нощните заведения по решение на отделни кметове и регионални щабове", посочват от БАЗ и СЗБ. Заселените проверки през последните дни показват точно обратното - няма съществени и масови нарушения. От 3000 проверки в търговски обекти, не само в заведения, а във всички търговски обекти, има констатирани 10 нарушения.

Двете организации са изумени от "целенасочените опити за демонизиране на развлекателния бранш".

Припомняме, областните щабове по места решават за мярката за затваряне на нощните заведения в съответните градове и ограничаване на масовите мероприятия като сватби и празненства. Това беше вече направено в София, Благоевград, Сливен. 

Заведенията: Как точно ние станахме огнища на коронавирус?

Заведенията: Как точно ние станахме огнища на коронавирус?

Областните щабове са правителствени бушони за недоволството на ресторантьорите

БАЗ и СЗБ посочват, че още от началото на пандемията демонстрират отговорност и правят всичко възможно за осигуряване на безопасна среда и спазване на всички мерки. Нещо повече - самите те предлагат нови и нови мерки, за да запазят здравето на хората и препитанието на служителите си. Също така смятат, че когато се открият нарушения, виновните трябва да понесат съответната отговорност. Противопоставят се всички да бъдат поставяне под общ знаменател. Те се чувстват поставени в ситуация, в която препитанието на нашите служители е поставено на карта, а в цялото публично говорене този факт удобно се пропуска. Според двете организации няма обосновани данни, че затварянето на заведенията води до намаляване на случаите и ограничаване на пандемията.

"И никой не може да ни убеди, че при затворени заведения, няма да се стигне до абсолютно безконтролно събиране на хора в частни домове, където няма да се спазват никакви мерки."

Заведенията на закрито - най-рисково място за зараза с COVID-19

Заведенията на закрито - най-рисково място за зараза с COVID-19

Градският транспорт е едва на 7-8 място по риск, сочи д-р Кантарджиев

Освен това е много по-вероятно човек, който чувства здравен дискомфорт, да отиде на работа, за да запази препитанието си, а не да посети заведение.

"Ние сме наясно, че посещението на заведения не е от първа необходимост. Това е право на личен избор. Но убедено твърдим, че правим всичко по силите си за спазване на мерките, сами предлагаме нови такива и винаги сме били лоялни партньори, когато мнението ни е било потърсено."

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията остро осъждат едноличните решения на отделни кметове за затваряне на заведения и намаляване на работното време, независимо че повечето колеги взимат нови и нови мерки, работят с минимален капацитет, персоналите носят маски, ползват се дезинфектанти, мери се температура. Търпят се огромни ограничения и загуби, за да се запазят работни места и да се спасят инвестиции.

Икономиката ни на заведенията ли се крепи, пита Таня Андреева

Икономиката ни на заведенията ли се крепи, пита Таня Андреева

Трябва да се види къде мерките не са приложими

БАЗ и БАЗ и СЗБ виждат в публичното пространство и тенденция за дискриминация спрямо младите хора, които работят в заведенията, вследствие на което е и отнемането на конституционното им право на труд.

"Заявяваме готовност да защитаваме служителите си с всички позволени от закона средства, включително колективни искове, искове за дискриминация, искове за нанесени щети и пропуснати ползи."

Не се мисли за вечерен час в София

Не се мисли за вечерен час в София

Дончо Барбалов: Ако излезем от червената зона, няма да се налагат други мерки