Не се обмисля въвеждане на вечерен час за столицата. Това увери зам.-кметът на София Дончо Барбалов в студиото на БиТиВи. Според него това не е целесъобразно да се мисли за такава мярка.

Засега единствената мярка е затварянето на нощните заведения за 14 дни. След анализ на ситуацията след две седмици, мярката ще разгледа отново. Не неспазването на мерките в заведенията, а самата същност на средата предполага, че мерките срещу епидемията не могат да бъдат спазвани, обясни Барбалов като отговор на обвиненията, че мярката е дискриминационна и заявката от страна на асоциациите на ресторантьорите, че искат доказателства от страна на експертите. На въпрос за предупрежденията, че ще има фалити, Дончо Барбалов заяви: "Вярвам в свободната инициатива."

Заведенията: Как точно ние станахме огнища на коронавирус?

Заведенията: Как точно ние станахме огнища на коронавирус?

Областните щабове са правителствени бушони за недоволството на ресторантьорите

Всъщност това, което няма да работи следващите 14 дни - това са нощните заведения, пианоклубовете, дискотеките, баровете. Ресторантите продължават да работят, съобразно изискванията в епидемична обстановка, обясни Барбалов и посочи: "Ако излезем от червената зона като областен град, няма да се налагат други мерки."

Следи се с особено внимание ситуацията в училищата и според нарастването или намаляването на случаите може и да се въведе мярка в горните класове да се провежда дистанционно обучение.

В момента в общинските болници заетите легла с болни от коронавирус са 70. Няма недостиг и няма сигнали за неприет болен. Самата организация за лекуване на болни от ковид не е лесна, обясни Барбалов и се обърна с призив към студентите по медицина да се включат където е възможно в системата. Доброволците към настоящия момент са малко, призна Барбалов.

Независимо от усложнената обстановка и спада на приходите от различни дейности не се обмисля вдигане на данъците в София догодина, посочи отново зам.-кметът на столицата. Имаме изоставане от плана за приходите на столицата от няколко милиона лева от това, че още по време на извънредното положение през март, април и май общината опрости редица наеми и такси на бизнеса с цел да запази работните места. "Но за щастие основната част от приходите на общинската хазна идват от данъци върху имуществото, т.е. приходната част не се влияе от цикличността в икономиката", каза Барбалов.

Допълнителни средства с актуализацията на бюджета са отпуснати за градския транспорт - 4,6 млн. лв. За следващата година столицата предвижда голяма инвестиционна програма, включително и за детски градини.

Нови 67 детски градини в София за 3 години – планът на Фандъкова

Нови 67 детски градини в София за 3 години – планът на Фандъкова

В момента се строят 12 нови сгради