В периода 2020-2023 г. Столична община планира да изгради 67 нови сгради на детски градини, в които ще се поберат 282 нови групи. Новината съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова, която представи Програмата за строителство на детска градина и ясли 2020-2023 г.

Предвиждат се обекти във всички райони на София, най-голям е недостигът в районите на "Витоша", "Триадица" и "Лозенец".

Това е една конкретна програма и до края на седмицата предстои да бъде внесена в Столичния общински съвет програмата. Целта е да се осигурят места за децата между 3 и 6 години в детските градини и колкото е възможно повече места на децата в яслите.

За следващата година е заложен бюджет за строителството на 11 нови детски градини

За следващата година е заложен бюджет за строителството на 11 нови детски градини

Фандъкова: Град, в който се строят училища и детски градини е жив

В момента се строят 12 нови сгради и Фандъкова очаква предсрочно през ноември да започне строителството на още три - в "Горна Баня", "Възраждане", Сеславци плюс още четири, където се правят разширения с откриването на нови групи. През 2021 г. СО планира стартът на 31 нови сгради на детски градини за 127 нови групи, а през 2022 - 2023 г. 24 нови сгради за 98 нови групи.

"Тази задача може да бъде изпълнена само съвместно между мен и районните кметове. Полза от тях имат децата на София", категорична бе Фандъкова.

Тези 67 нови сгради са минимума и реално можем, ако работим по план, да завършим през 2023 г. - всяка година последователно, обясни кметът. Фандъкова увери, че с актуализацията на бюджета не се намаляват средствата за нови детски градини и ясли, напротив - увеличават се средствата за ремонт и строеж с 4.6 млн. лв.

Следващата година ще се възползваме от средствата на държавата, но ще вложим и общински средства, подчерта Фандъкова, която не приема никакви спекулации по тази тема. Отпуснатите от правителството 65 млн. лв. ще стигнат за строителството на детските градини и ясли през настоящата и следващата година. След това общината отново ще кандидатства за държавни средства.

Тя се надява да успее да преодолее недостигът на детски градини за период между 3 и 6 години. На въпрос за списъците от чакащи и останалите деца извън системата, Йорданка Фандъкова заяви, че някои родители настояват и чакат за конкретни детски градини. Тя увери, че едва ли има по-прозрачна система за записване на деца от софийската.

Към момента недостигът за градинските групи е за 2 281 деца между 3 и 6 години и 6 644 деца, чакащи за яслените групи.

Фандъкова поясни, че цел на плана е да се преструктурират новите групи и максимално да се покрият децата над 3-годишна възраст.

В столичния квартал "Манастирски ливади" - изток се строи детската градина и паралелно се работи по няколко варианта и обекта в "Манастирски ливади" - изток и запад. До края на ноември ще стартира строителството на детската градина в Горна Баня. Предстоят 7 терена за отчуждаване, 10 обекта са в градоустройствени процедури и 10 сгради се намират в допълнителен списък.

Не можем да си позволим да строим, където недостиг на места няма, изтъкна Фандъкова.

Няма нищо по-важно за това да знаем, че децата не само са отглеждани, а и възпитавани и обучавани в добри условия на яслите и детските градини, каза още столичният кмет.