В бюджета на Столична община за 2021 г. не се залага увеличение на данъците.

Това заяви заместник-кметът на София Дончо Барбалов в студиото на БНТ. Барбалов увери, че в бюджета "има разговори как да се помага повече на хората".

За вдигане на данъци не може да се говори, но трябва да се работи за по-добра събираемост, настоя Барбалов. Цената на билета в градския транспорт също няма да бъде вдигана, увери Барбалов.

Барбалов заяви, че е реалист за бюджета на общината за следващата година и това, на което може да разчита, е бюджет, близък до този от 2019 г. Бюджетът спрямо миналата година към края на септември е с 11 млн. лв. по-малко приходи, а към края на годината Барбалов очаква нивата от миналата година - около 700 млн. лв приходи от данъци и такси.

Икономисти с два сценария за бюджета на Столична община

Икономисти с два сценария за бюджета на Столична община

89% от добавената стойност в София идва от услугите

10 млн. лв. по-малко са приходите в общината от приватизационни сделки. Около 3.5 млн. лв. по-малко са приходите на общината от разрешителните за строеж и Барбалов се надява инвеститорите да възстановят доверието си в икономическото развитие на града. Публичните инвестиции в столицата продължават, а ако има забавяне, Барбалов се надява то да бъде преодоляно.

Приходите от туризма също са по-ниски - с почти двойно намаление. Тази година се очаква спад на икономиката в страната около 5%, но догодина може да очакваме възстановяване на икономиката, отчете Дончо Барбалов.

Той обясни, че бюджетът на СО е израз на политиките, които се прилагат за развитието на града. С втората актуализация са насочени три основни политики - запазване на инвестициите в детски градини и ясли, допълнителни средства за градския транспорт и балансиране на бюджета на общината, както е по закон.

Демократите недоволни - дигитализацията на столична община се бави

Демократите недоволни - дигитализацията на столична община се бави

Те предлагат три аспекта, които да бъдат от помощ