Икономистът от Института за пазарна икономика Петър Ганев с два сценария за бюджета на Столична община през 2021 г.

На пресконференция в общината Ганев обясни, че единият е лекият базов сценарии ("лято 2020 г."), в който има пандемия от коронавирус със сравнително леки мерки, но стопанската активност върви. В този вариант ефектът върху бюджета на СО ще бъде ограничен.

Вторият сценарии е негативен (пролет 2020 г.) с ограничения на стопанската дейност и продължително затворени детски градини.

Ревизията на бюджета на Столична община е в правилна посока. Потенциалната втора актуализация на бюджета за 2020 г. ще бъде поради по-силен негативен ефект при данъчните приходи. Ако се задава втора актуализация на бюджета, тя ще бъде в неданъчните приходи.

По основни пера в приходната част с по-сериозен ефект са приходите от облагане на данъците, продължителен негативен ефект върху приходите от туристическите данъци и по-малко приходи от такситата, силен ефект върху неданъчните приходи в това число такса за детски градини, за технически услуги и тротоарно право.

Колко ще бъде дефицитът следващата година, пита Петър Ганев

Колко ще бъде дефицитът следващата година, пита Петър Ганев

В момента кесията е по-развързана и това е притеснително

Икономиката на София е много различна от тази страната. 89% от добавената стойност в София идва от услугите, а 11% от промишлеността. Доминацията на столицата е в сферата на услугите, категоричен бе Ганев.

Най-голяма динамика има в информационните технологии и услуги, строителството и търговията с недвижими имоти. Динамиката е в дигиталния сектор, посочи Петър Ганев. Всички сектори добавят работни места, но най-много, около 9 000 работни места, са добавени в ИТ сектора, отчете икономистът. Средната заплата в сферата на технологиите е над 3 500 лева.

В дигиталния сектор заплатите са двойни в сравнение с други сектори, добри били заплатите и в промишлеността - в размер на 1 368 лв.

Ударът върху пазара на труда са 18 000 загубени работни места за София по време на двата месеца карантина.

Спиране на туристическия поток в месеците януари и февруари от 80 000 туристи месечно, като половината от тях са чужденци. Туристите са намалели до около 4 000 на месец през април. Чужденците ни липсваха и нови не идваха, призна Петър Ганев.

Трафикът на летищата също е понесъл удар от коронавируса - 94% по-малко пътници през март, 88% през май.

Удължават мярката 60/40

Удължават мярката 60/40

Това стана ясно след извънредно заседание на НСТС

Лъчезар Богданов обясни, че анализът е частична прогноза и опит за обяснение какво се случва и как това, което се случва в цялата страна, влияе върху икономиката ни. Много рязък спад на икономиката ни има през второто тримесечие заради ограничителните мерки, породени от кризата с коронавируса.

България била от страните с по-меки мерки в сравнение с другите от Европейския съюз. Лъчезар Богданов даде пример със свиването на индустриалното производство на Италия с 44%, като в България спадът бил 8.5%.

Кризата не се е превърнала във финансова. Не е имало преливане в банковия сектор, фалит на банки и в този смисъл засега, а и както изглежда, няма да има финансов шок, увери икономистът.

Той предупреди, че в България има реален срив в реалната физическа активност. Голяма част от ефектите, които търпим и ще търпим занапред, са ефектите от доброволните ограничения и себеограничаване на стопанската активност, предупреди Лъчезар Богданов: "Много бързо се възстановихме, но донякъде", коментира той.

За пръв път от много години правителството няма макроикономичека прогноза за 2021 г., посочи икономистът.

Подадените заявления за запазване на работни места са 163 826

Подадените заявления за запазване на работни места са 163 826

150 140 безработни са започнали работа от началото на извънредното положение

Между 70 - 90 000 са работните места по-малко тази година. Понеже кризата не се е превърна във финансова, до момента 7 млрд. лв. само бизнес кредити са заявени за разсрочване до март следващата година. Икономистите не смятат, че банковият сектор ще влияе като сериозен фактор върху бизнеса, но очакват добра кредитна активност за покупка на жилища догодина.

Българската икономика бележи спад през настоящата година с относително добро възстановяване следващата година. Имаме потенциал да растем много по-бързо, оптимист е Лъчезар Богданов.

Заместник-кметът на Столична община Дончо Барбалов посочи, че докато всички хора са заети с новините от лекарите за разпространение и лекуване на коронавирус, важно било да се помисли и за икономическия ефект на събитията.