Навлизаме в доста сериозна фаза на епидемията на COVID-19 в нашата страна.

За това предупреди здравният министър Костадин Ангелов на брифинга на Националния оперативен щаб в здравното министерство.

Заразените медицинските служители към момента са 1 727 от началото на епидемията досега. За последното денонощие 45 са позитивните случаи на медицинските специалисти. Активните случаи към вчерашния ден са 590, като от тях 513 на домашно лечение, 74 в лечебни заведение и 3 в интензивни структури.

Петте области с най-много случаи на пациенти, хоспитализирани в болници на първо място е София с 425 случая, Пловдив с 208 случая, Благоевград 197 случая, Бургас 97 случая и Шумен 82 случая.

Проф. Тодор Кантарджиев: Маските не спасяват на 100%, но ограничават шанса от зараза

Проф. Тодор Кантарджиев: Маските не спасяват на 100%, но ограничават шанса от зараза

Най-много сме правили по 620 теста

Най-големият проблем е свързан с медиците на първа линия, имаме сериозен недостиг по отношение на техния физически капацитет, призна проф. Ангелов.

"Имаме нужда от помощ и решението го виждаме в активното участие на лекарите в специализираната извънболнична помощ и добролничната помощ. Лекарите в лечебните заведения работят 24/7 и за нас, и за всички, които имат нужда от тях", категоричен бе здравният министър.

Без маска деца до 6 г., спортисти, при над 1,5 м. дистанция и в заведенията

Без маска деца до 6 г., спортисти, при над 1,5 м. дистанция и в заведенията

Иначе гражданите трябва да носят маска или друго средство, като кърпа, шал или шлем

Той ще иска кметовете на общини, където има недостиг на медицински специалисти да направят срещи с директорите на болнциите, с лекарите в извънболничната медицинска помощ да намерят решения, свързани с назначаването им в лечебното заведение, за да могат да помогнат.

Единствената възможност да намалим натиска върху здравната система е да спазваме мерките и как да намалим хората, които да се заразят с вируса, подчерта Ангелов. Днес в 16 ч. НОЩ ще проведе среща с Българска асоциация на заведенията и медиите ще бъдат уведомени за нея.

Държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев посочи, че страната ни се нарежда на 21 място в Европейския съюз по заболеваемост и на 4 място на Балканския полуостров. По смъртност България се нарежда на 9 място в ЕС и на 4 място на Балканите.

анкета

Ще се справим ли при втората вълна на COVID?

Виж резултати

Да, властите държат положението 7.3%

Пълен хаос е 46.4%

Не, но това е пандемия 7.8%

Всичко зависи от личната отговорност 27.2%

Каква вълна - какъв вирус! 11.2%

Не може да се каже, че чисто териториално могат да се хванат закономерности, но там, където има епидемични взривове се повишава заболеваемостта и след взимането на мерки започват да намаляват случаите, изтъкна здравният инспектор.

14-дневната заболеваемост в България продължава да бъде много остра и продължава тенденцията за увеличаване, но с по-ниски темпове на 14-дневната смъртност. Плътно върви кривата и на хоспитализираните хора. Не ни достигат медицински специалисти, а когато бъдат поставени под карантина обстановката още повече се усложнява, предупреди Кунчев.

Той обясни, че най-често маска ще се носи на пазари, спирки на градски транспорт, в магазините, пешеходни зони, банки, административни сгради, групови ремонтни дейности на открито.

Ако ходим на улицата, няма да носим маска, ако разхождаме кучето или караме колело, няма да носим маска. Ако има метър и половина отстояние няма нужда от маска, ако няма разстояние от метър и половина, ще трябва да носим маска, поясни здравният инспектор.

1472 са новите случаи на коронавирус у нас

1472 са новите случаи на коронавирус у нас

Починали са 29 души