Маските не спасяват на 100%, но маските значително намаляват възможността хората да се заразят. В това увери проф. Тодор Кантарджиев на брифинга на Оперативния щаб.

Нищо, за което сме предупреждавали не е по-различно от това, което в момента се случва. Трябва хладнокръвно, без паника и без преекспониране да се обяснява, настоя проф. Тодор Кантарджиев.

Привличат студенти за първа линия срещу COVID-19

Привличат студенти за първа линия срещу COVID-19

Министър Ангелов призна, че навлизаме в сериозна фаза на епидемията

Здравната система прави каквото може, лекарите, сестрите, лаборантите, санитарите и шофьорите на Бърза помощ правят каквото могат. Ако има разбирането на хората, нещата ще са по-добре, категоричен бе той.

"Пролетта казахме трите "Д", а сега слагаме едно четвърто "Д" - Витамин Д". Моля предупреждавам - никакви свръхдози", призова професорът.

По думите му хората, които не са запознати приказват много работи за ПСР тестове. Проф. Кантарджиев определи като ужасни неща твърденията за послъгване на броя на заразените от коронавирус хора.

Всяка лаборатория, която разширява своята дейност ще прави ПСР тест. Когато тя ни увери, че ще се спазват правилата за работа, когато тази лаборатория има методологични възможности ще правят тестове, обясни проф. Кантарджиев и увери, че лабораториите в столицата са акредитирани.

185 лаборатории докладват своите положителни случаи на Оперативния щаб.

Според него е добре да се правят повече тестове - малко повече от Балканските държави и по-малко от европейските. Най-много сме правили по 620 теста и само слушаме критики и спекулации, негодува проф. Кантарджиев. Хора, които никога не се правили лабораторна диагностика, имат голяма трибуна, но слушайте - когато трябва да се потвърди диагнозата се прави изследване в референтна лаборатория, поясни професорът и допълни, че такива неща се правели много преди коронавируса.

"Този труд трябва да се уважава, а не да се омаловажава. Никога не сме плашили", акцентира проф. Кантарджиев, според когото ПСР тестът трябва да се прави, за да може лекарите да разберат кой е сигурният болен.

Според него смешното е, че тези, които сега критикуват Оперативния щаб, в началото на епидемията казвали, че трябвало да се правят такива тестове. Преди да се приказват лоши неща и да бъдем критикувани вижте какво се пише и къде е публикувано, призова проф. Кантарджиев.

"Преди да се говори за десетте минути тест, нека малко да се прочете и няма да е от вреда на никой говорещ публично", подчерта той.

За останалите бързи тестове проф. Кантарджиев обясни, че тези тестове първо се тестват в Националния център по заразни и паразитни болести. "Ако бързият тест е положителен, човекът може да зарази. ПСР тестът може да хване няколко дни преди проявата на заболяването, но бързите тестове са най-доброто за училища, за личните лекари, за детски градини, в Бърза помощ. Това е най-доброто, което може да реши въпроса - тестът е идеален", категоричен бе той.

В момента грип няма, а той започва от ноември месец, декември има разпространение и пикът е януари и февруари, обясни проф. Кантарджиев.