Най-рисковото място за зараза с коронавирус са заведенията на закрито. Това заяви пред Нова телевизия директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев, позовавайки се на проучване на университета в Тексас.

Той посочи, че градският транспорт е едва на 7-8 място по риск.

По негови думи културният човек трябва да вземе предвид тази статистика и да пази себе си и околните.

Кантарджиев подчерта, че поради липса на контрол и некомпетентно говорене ситуацията у нас вече не изглежда добре. Според него въпреки говоренето, че няма нужда от маски и дезинфекция, народът си спомня, че ако през пролетта не бяха баловете и религиозните празници, сме щели да преминем безпроблемно през първия пик на заразата.

Прецакай вируса, призова математикът на щаба

Прецакай вируса, призова математикът на щаба

Колкото по-късно се заразим, толкова по-леко може да прекараме вируса

Той бе категоричен, че публичните събития и спортните мероприятия, на които не се спазват мерки, допринасят за повишаването на заразените.

Относно ситуацията на здравната система в страната проф. Кантарджиев отбеляза, че не вижда ентусиазъм от личните лекари да въведат бърз тест за COVID-19, който може да се прави в кабинетите им.

"Когато учихме медицина, ние много добре знаехме нещо важно - че в дадем момент ние може да рискуваме нашето здраве и това на близките си, за да запазим общественото такова. Ако някои колеги са забравили това, трябва да им се припомни", изтъкна той.

По негови думи обществото ни спокойно е допуснало медицината да стане бизнес.

Специалистът посочи, че витамин Д и витамин Е са антиоксиданти, като първият има и отношение към имунната система и към клетките, произвеждащи антитела. По тази причина той препоръча да се взима неголямо количество сега, когато има по-малко слънце.

Д-р Кантарджиев допълни и че водата за уста и содата убиват вирусите.

Той подчерта, че Щабът не отваря и не затваря нищо в страната, а просто дава медицински препоръки.

1043 са новите случаи на коронавирус

1043 са новите случаи на коронавирус

Починали са 7 души