Българският лекарски съюз изразява силна тревога от стремглавия ръст на случаите на коронавирус у нас.

В своя официална позиция те посочват, че броят на заразените медици не спира да расте - 1831 са с потвърден коронавирус, а 21 са загубили битката с болестта.

Според тях заповедта на здравния министър, с която се преустановява плановият прием и плановата оперативна дейност в лечебните заведения в областите със заболеваемост над 120 души на 100 хил. население, е категорично прибързана.

От БЛС подчертават, че нарушаването на нормалната лечебна дейност трябва да е последното наложено ограничение и настояват за последователни противоепидемични мерки.

Припомняме, днес столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че Софийският щаб се събере, за да реши дали дискотеките и баровете да бъдат затворени.

Болници в шест области спират плановия прием от неделя

Болници в шест области спират плановия прием от неделя

Където заболеваемостта е над 120 души на 100 хил. население

От Съюза поясняват, че не искат икономиката да спира и държавата да бъде затворена.

"Там, където могат да бъдат спазвани противоепидемичните мерки е от особена важност работният процес да продължи. Заведенията за хранене, ресторантите, кафетата при спазване на необходимото отстояние и при осъществявянето на редовен контрол не е нужно да бъдат затваряни", посочва се в позицията.

Според БЛС обаче в дискотеките и нощните заведения, както и на стадионите спазването на мерките е невъзможно.

По тази причина те настояват в най-кратки срокове нощните заведения и дискотеките да бъдат затворени, а всички колективни и индивидуални спортни мероприятия, по време на които не може да бъде осигурена необходимата дистанция и спазване на противоепидемичните мерки, да се провеждат без публика.

Времето на компромиси изтече, категорични са от БЛС.