Кметът на София Йорданка Фандъкова е притеснена, че столицата е в червената зона на пандемията. За вчерашния ден новоустановените случаи в София са 594, а от утре, както в други пет червени области, се спират плановите операции със заповед на министъра на здравеопазването.

Според нея е нужно да се вземат допълнителни мерки - ще се обсъди затварянето на нощните заведения, а Фандъкова не изключи и преминаване на дистанционна форма на обучение за големите ученици. Днес общинският щаб ще обсъди въпроса за заведенията.

Прогнозите са за увеличаване на заболеваемостта в следващите седмици, заяви Фандъкова.

Икономиката ни на заведенията ли се крепи, пита Таня Андреева

Икономиката ни на заведенията ли се крепи, пита Таня Андреева

Трябва да се види къде мерките не са приложими

Кметът увери, че контролът по спазването на мерките е засилен. Следим внимателно какво се случва и в Европа, изтъкна градоначалникът. Ако мярката за временно затваряне на нощните заведения се окаже ефективна, вечерен час няма да има в столицата, стана ясно от думите й. Припомняме, че само преди два дни кметът Фандъкова уверяваше, че мерките са достатъчни и при засилен контрол няма нужда от повече ограничения.

Фандъкова настоя, че на първо място стои запазването живота и здравето на хората: "Важно е и да работи и бизнесът, хората трябва да имат и работа, но запазването на здравето е най-важно, като не претоварваме здравната система."

анкета

Ще се справим ли при втората вълна на COVID?

Виж резултати

Да, властите държат положението 7.3%

Пълен хаос е 46.4%

Не, но това е пандемия 7.8%

Всичко зависи от личната отговорност 27.2%

Каква вълна - какъв вирус! 11.2%

От два дни има допълнителни влакове в пиковите часове в метрото, влаковете се движат по разписание. На този етап повече от това кметът не може да направи, защото и шофьорите са работници реално на първа линия. Вече има заразени машинисти от метрото. "За мен е важно градският транспорт да продължи да работи, за да живее София", увери тя.

На този етап не се обмисля отпадането на синя и зелена зона. "Наблюденията ни при премахването на синята и зелената зона тази пролет показаха, че това не е особено ефективна мярка, защото хората не слязоха наистина от колите си, а настъпи хаос при паркирането", категорична бе Фандъкова.

Кантарджиев: Политици не носят маска, за да си вдигат рейтинга

Кантарджиев: Политици не носят маска, за да си вдигат рейтинга

Пандемията е показала слабостите на нашата система