За мен в момента мерките са адекватни и достатъчни, за да можем да продължим живота и дейността си. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова в сутрешния блок на БНТ.

От днес ще бъдат пуснати резервни метровлакове в пиковите часове на пътуване. Следи се ситуацията и в наземния транспорт, като се мисли дали шофьорите да продават билети само ако са съгласни.

И вечер проверяват за маски в търговските обекти в София

И вечер проверяват за маски в търговските обекти в София

Фандъкова предупреди, че ще засилят мерките, ако сегашните не се спазват

По думите й най-важното е да запазим здравната система и възможността медиците да ни лекуват. Всичко това изисква сериозна дисциплина, отговорност и взаимно уважение. Хубавото е, според Фандъкова, че всеки ден ставаме все по-дисциплинирани.

От началото на седмицата са проверени над 1 060 търговски обекти, съставени са 4 акта за неносене на маски. От началото на седмицата в градския транспорт са съставени 17 акта за неносене на маски и 4 предупредителни протокола от страна на полицията.

Именно това според Фандъкова показвало, че хората стават все по-дисциплинирани. Мерките трябва да водят към резултат, но е въпрос и на лична отговорност носенето на маски. В такава ситуация трябва да бъдем отговорни първо към себе си, подчерта Фандъкова. Те не даде конкретен отговор на въпрос дали протестиращите вечер трябва да носят маски.

Фандъкова смята, че след излизането на заповедта за маските показва, че мерките са възможно най-леките, но от спазването на леките мерки зависи продължаването на живота ни в следващите месеци, категорична бе кметицата.

В момента общинските болници са в стабилно състояние, което за Фандъкова е най-важното, включително и да успее да запази това състояние. В три от общинските болници има ковид отделения. Проблемът остава с медиците и с медицинските сестри, осигуряването на медицински сестри, лекари и специалисти на места.

Фандъкова изтъкна, че целта на втората актуализация на бюджета на Столична община е да се осигури финансовата стабилност на общината, но и да бъдат подкрепени най-засегнатите сфери, като например тази на транспорта.

С новата актуализация се намалява общия размер на бюджета с 18 млн. лв., подкрепя се с 4 млн. лв. транспортния сектор, с 1 200 000 лв. - осветлението и маркировките и се увеличава бюджетът за строителството на детски градини.

Малко над 4 000 туристи за април месец са пренощували в България, а до края на август спадът на туризма в София е над 80%.

Подготвя се и специална наредба за общинските жилища, която скоро ще бъде пусната за разглеждане.

По отношение на ремонта на столичният бул. "Тодор Каблешков", Фандъкова отбеляза, че се прави ново платно с три ленти, което не е ремонт на настоящия булевард. Тя също е възмутена, когато има удължаване на сроковете на ремонтите, но е важно да се отчетат и всички други условия. Фандъкова очаква днес да бъде отворено движението по улица "Боянски водопад", а след това за две седмици да бъде затворено движението по ул. "Костенски водопад".